Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

UGT de Catalunya ha destacat en la seva valoració sobre les dades de l’atur registrat a l’abril que, tot i lectures voluntaristes, hi ha elements a criticar. El sindicat posa en relleu que El 67,69% del total de la contractació del mes d’abril han estat contractes temporals del sector serveis (157.683 contractes).En aquest sentit, recorda que la contractació indefinida s’ha reduït en 1.100 contractes respecte al mes de març (-3,32%), però s’ha incrementat en relació a l’any anterior, amb 5.288 contractes més (+19,79%). La contractació temporal s’ha incrementat en 6.228 contractes (+3,20%) respecte al mes anterior, i en 18.146 contractes respecte al mateix període d’ara fa un any (+9,93%).
En aquest sentit, la contractació indefinida representa el 13,74% del total de la contractació del mes d’abril (32.010 contractes signats), mentre que la temporal ha estat el 86,26% del total (200.931 contractes).
El sindicat fa l’anàlisi en relació amb les dades d’abril que mostren que a Catalunya l’atur s’ha reduït en 13.868 persones, situant-se en 486.123 les persones en situació d’atur registrades a les oficines del SOC. Aquesta xifra representa un descens d’un 2,77% respecte al mes anterior i una rebaixa interanual d’un 12,09%, amb 66.851 persones menys en situació de desocupació que ara fa un any.
Pel que fa al nivell de protecció de les persones en situació de desocupació, la taxa de cobertura a Catalunya està en el 54,72%. En aquest sentit, La UGT explica que 226.419 de les persones registrades a les oficines de treball, un 45,28%, no cobren prestació o subsidi per desocupació. Les persones que cobren una prestació assistencial, la renda activa d’inserció o el programa d’activació per a l’ocupació arriba aquest mes al 55,22% del total de les persones que reben una prestació, és a dir, 151.068 amb dret reben una prestació mitjana de 426 euros.
En aquest sentit, 377.487 persones en situació d’atur registrades a les oficines de treball del SOC cobren una prestació màxima de 426 euros o no cobren res. Aquesta xifra representa el 75,50% del total de l’atur registrat.
A la llum de les dades, el sindicat considera que s’ha de tenir en compte que abril “és un bon mes pel que fa a l’evolució de l’atur: l’arribada del bon temps, l’increment del turisme i l’inici de les campanyes agràries són factors determinants que augmenten l’ocupació, però la contractació realitzada torna a ser estacional, temporal i precària”.
UGT alerta que Catalunya se situa davant un nou mercat de treball, que s’està consolidant, i que es caracteritza per la perpetuació i extensió d’una contractació de més curta durada, parcial, temporal, amb salaris més baixos i amb menys drets laborals i socials.
“La pobresa laboral s’està estenent: les persones treballadores cada vegada tenen més dificultat per arribar a final de mes i són més vulnerables; i les persones en situació d’atur estan més desprotegides i compten amb menys recursos”, assegura la valoració.
Prioritats d’actuació
Per redreçar la situació UGT recorda les seves propostes. Per una banda, la derogació de les reformes laborals no pactades. En segon lloc, reclama que es consideri la lluita contra l’atur com a prioritària primant la creació d’ocupació de qualitat. El tercer punt és l’impuls de la política salarial genèrica, però fent èmfasi en salaris d’almenys 1000 euros mensuals.
Altres punts són dotar de més recursos a les polítiques actives d’ocupació. Agilitar els processos d’acreditació de competències professionals. Desenvolupar polítiques dirigides als col·lectius amb més dificultats d’inserció laboral com són les persones majors de 45 anys. Finalment reclama reforçar els serveis públics d’ocupació i garantir la cobertura social per a les persones que han perdut la feina.