UGT de Catalunya ha destacat en la seva valoració de les dades de l’EPA corresponent al primer trimestre de 2016 que l’ocupació creada, 25.700 persones, ha estat “precària, temporal, parcial i de curta durada”.
L’organització sindical destaca que en aquest primer trimestre s’han creat 34.300 nous llocs de treball als serveis, però s’han destruït 4.600 llocs de treball a la indústria i 4.500 llocs de treball a la construcció. A l’agricultura s’han creat 500 llocs de treball aquest trimestre. Respecte a l’any anterior, s’han creat 104.000 llocs de treball: 92.500 als serveis, 21.500 a la indústria, i 5.300 a l’agricultura. Per contra, s’han destruït 14.900 llocs de treball a la construcció.
Catalunya, inicia l’any amb 378.700 persones en situació d’atur de llarga durada, que representen el 57,38% de les persones en situació de desocupació.
UGT puntualitza, en relació amb els llocs de treball creats, que s’han produït en un trimestre on es concentren les rebaixes als comerços, la Setmana Santa i l’inici del bon temps i coincideixen diverses fires internacionals que incrementen l’ocupació al sector dels serveis. “En aquest model de mercat de treball que s’està generant amb la sortida de la crisi només s’està valorant la quantitat i no la qualitat dels llocs de treball que es creen”, assegura.
Per canviar la situació i aconseguir que hi hagi llocs de treball estables i amb drets, UGT planteja una alternativa que entre altres punts planteja:
- La derogació de les darreres reformes laboral imposades, injustes, inútils i ineficaces i amb conseqüències nefastes per a les persones treballadores ocupades, per a les persones treballadores en situació d’atur i per a les persones en situació de més vulnerabilitat.
- Situar la lluita contra l’atur i la creació d’ocupació de qualitat com a acció prioritària, amb mesures que impulsin la reactivació econòmica.
- Situar les persones com a l’objectiu prioritari: les que estan en situació d’atur, perquè cada vegada tenen més dificultats per trobar una ocupació que asseguri el seu nivell adquisitiu; i les que treballen, perquè cada vegada ho fan amb condicions més precàries, amb més temporalitat, parcialitat i sous més baixos.
- Impulsar una política salarial que garanteixi la capacitat adquisitiva de les persones treballadores mitjançant l’augment salarial, i situar el salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros.