La jornada de vaga a Metro de Barcelona no ha mogut les posicions entre empresa i treballadors. A més de l’aturada, els vaguistes han realitzat una manifestació des de la plaça d’Urquinaona fins a plaça de Sant Jaume. Allà havien demanat una entrevista, bé amb l’alcaldessa, Ada Colau, o amb la regidora de mobilitat, Mercedes Vidal, amb qui finalment s’han trobat. Una nova directriu de l’empresa que permet fer contractes de 13 dies enverina la situació.
La marxa s’ha produït a partir de dos quarts de dotze del matí. La vaga durant el primer torn havia acabat a les 11. Els serveis mínims en aquell període han estat 30%, cosa que s’ha traduït per als usuaris en esperes de 10 a 16 minuts entre trens. Entre les 11 i 15 hores es va mantenir la mateixa tònica. Finalment, a la tarda entre les 22 hores fins a la finalització del servei el lapse entre trens estava prevista de manera que s’allargués entre 22 i 33 minuts.
La manifestació ha tingut un seguiment d’entre 400 i 450 treballadors. Durant la marxa els treballadors han reclamat que l’alcaldessa s’assegui a negociar. La sensació que se respirava entre els empleats era de temença en què el conveni sigui de llarga durada Potser per això la cançó que més van cantar els manifestants va ser la titulada “resistiré”, del Duo Dinámico.
Quan la marxa ha arribat a Sant Jaume s’ha comunicat als organitzadors que serien rebuts per la regidora de mobilitat i màxima responsable de TMB, Mercedes Vidal. Una delegació dels manifestants s’ha trobat amb la responsable municipal. Vidal ha afirmat, després de la trobada, que s’havia mantingut un diàleg fructífer. Però un dels seus interlocutors la ha contradit, en declaracions a aquest mitjà: “no s’ha avançat gaire”, ha dit.
Els sindicalistes expliquen que duien un document amb demandes no directament relacionades amb el contingut del conveni si no amb els mètodes de diàleg. Així, han inquirit a Vidal si es mantenia el compromís de l’alcaldessa Ada Colau de negociar directament fins arribar a un acord: “ens ha dit que no podia respondre a això,”, explica un portaveu sindical.
Un segon assumpte plantejat era si com, afirmen els treballadors, l’empresa havia decidit posar al capdavant de la negociació els màxims directius de Metro, com es va dir des d’alcaldia, com asseguren els vaguistes que va manifestar l’ajuntament abans de la celebració del Mobile World Congress (MWC), cosa que afirmen que no ha tornat a passar un cop acabada la mostra.
“Finalment també hem preguntat si l’empresa tiraria endavant la directriu que permet fer nous contractes temporals de 13 dies per motius de servei. La regidora de mobilitat ens ha contestat que “es faria si aquesta és la necessitat de l’empresa”. Això s’ha interpretat pels representants sindicals com el manteniment de la política de precarietat que explica en part la vaga que mantenen els treballadors de Metro.
Un cop acabada la tanda de vagues, el comitè d’empresa ha decidit consultar a la plantilla les noves passes a fer. Ho farà en una assemblea convocada pel dia 5 de maig vinent.