L’Ajuntament de Barcelona té previst dipositar en entitats de banca ética fins a 50 milions dels fons que per normativa ha de tenir a mà per fer front a despeses inesperades. Això ho ha dit el comissionat per l’Economia Cooperativa Social i Solidària (ECSS), Jordi Via, en una roda de premsa en la qual ha participat també el tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello.
En concret, Via ha estat dues entitats de banca cooperativa: Fiare Banca ètica i Coop57. L’operació és important si es té en compte el volum que gestionen les entitats. Coop 57, que finança especialment projectes cooperatius i d’entitats de l’economia social, va moure l’any 2014 un total de 24,7 milions d’euros, dels quals les aportacions dels socis col·laboradors, equivalents a dipòsits en la banca convencional, van sumar 22,9 milions.
Per la seva banda, Fiare banca ètica, és la filial a l’Estat espanyol de Banca Populare Etica, nascuda a Itàlia. En total ambdues entitats, ara fusionades, gestionen un estalvi equivalent a 1.063 milions d’euros.
Finançar l’economia solidària
La decisió d’obrir comptes en les dues principals entitats de banca ètica i cooperativa que operen a Catalunya l’ha justificat Via com un mitjà per donar més múscul a aquestes societats, cosa que s’hauria de traduir en una més gran concessió de crèdits a l’economia social i cooperativa de Barcelona i per extensió de Catalunya i la resta de l’Estat espanyol.
La implicació en aquesta operació serà més gran, perquè, segons ha reconegut Via, l’Ajuntament de Barcelona pensa també fer-se soci d’almenys de Fiare.
Sigui com sigui, des del consistori s’esforcen a donar un caire de normalitat a l’operació. En aquest sentit recalquen que ja hi ha altres ajuntaments del país i de llocs com el País Basc que han decidit associar-se amb la banca ètica i al mateix temps fer que des d’aquestes entitats gestionin part de la tresoreria que fins ara es dipositava en entitats de banca tradicional. De fet, des de la Casa de la Vila de Barcelona consideren que els 50 milions serien només el 10% de la tresoreria que el consistori tindria dipositats en bancs per poder utilitzar aquests fons en cas de necessitat peremptòria.