A Catalunya l’any 2015 només es va produir un càncer d’origen professional amb baixa laboral i cap cas sense baixa. Malgrat això, hi ha estimacions que consideren que una de cada deu morts per càncer està motivada en l’entorn laboral. Per aquest motiu, CCOO considera necessària la declaració d’aquesta malaltia. Només així es podrà intervenir per evitar la seva aparició, opina el sindicat.
L’organització obrera considerar que els elements cancerígens laborals poden tenir diverses procedències.
• Agents químics: derivats del petroli, metalls (Cr, Ni, Cd…), amiant, sílice.
• Agents físics: radiacions ionitzants (raigs X), radiacions ultraviolades.
• Agents biològics: virus de l’hepatitis B, hepatitis C…
• Organització del treball: treballs a torns que impliquen l’alteració dels cicles circadians.
Segons el sindicat, la prevenció dels agents cancerígens en l’entorn laboral malauradament no forma part de la pràctica habitual de les activitats preventives dels serveis de prevenció ni de les empreses. En aquest sentit, la infradeclaració del càncer ocupacional demostra el fracàs del sistema.
Al seu torn, per desgràcia, en l’àmbit de les polítiques públiques centren la prevenció del càncer exclusivament a incidir sobre les conductes de les persones, hàbits de vida, alimentació, obesitat… quan l’evidència científica situa que la causa del càncer per raons ambientals i, fonamentalment, per l’exposició laboral, és la responsable del nombre més gran de casos. En aquest sentit, CCOO afirma que l’àmbit d’intervenció més efectiu s’hauria de centrar en l’entorn laboral, és a dir, intervenint sobre l’origen, els agents cancerígens, identificant-los i eliminant l’exposició a aquests riscos laborals.
Tot aprofitant que dijous passat era el dia mundial contra el càncer, CCOO ha elaborat un seguit de propostes per combatre aquesta malaltia en l’àmbit laboral.
El primer lloc CCOO reclama que es posi en marxa un pla de xoc que permeti visibilitzar la magnitud del problema, promoure la prevenció, reconèixer i reparar el dany causat als treballadors/es afectats i millorar la investigació sobre aquest tipus d’exposicions.
Un segon aspecte és instar amb urgència que es compleixi amb l’obligació legal de crear plans de vigilància de la salut ocupacional per treballadors que han estat exposats (art. 37.3.e) del Reglament dels Serveis de Prevenció i 8 del Reial Decret de cancerígens en el treball) així com que es ratifiqui el Conveni 139 de la OIT sobre càncer laboral, pendent de signatura des de 1974.
CCOO recorda també que està en marxa una campanya anomenada “Càncer Zero a la feina”, que pretén exigir a empresaris, serveis de prevenció, mútues i autoritats laborals i sanitàries la millora en la notificació i registre d’aquest tipus de malalties, així com l’adopció de mesures eficaces d’eliminació, substitució i control d’agents cancerígens en els entorns laborals.
Autores: Redacció
1 comentari
Pingback: El cost de les malalties laborals a Catalunya supera els 2.000 milions anuals