Nusos és el nom d’una cooperativa de treball associat que es dedica a ‘l’educació no formal’ cosa que en la pràctica vol dir anar més enllà de l’educació reglada. La idea que els va empènyer a constituir-se com a cooperativa, l’any 2003, va ser facilitar als ciutadans l’accés al coneixement científic i anant més enllà, amb la intenció de fomentar l’esperit crític i per això, opinen, cal la democratització del coneixement. Tot plegat obert al desig de canviar la realitat social i cultural que ens envolta. Així ho defineix un dels membres de l’entitat, Carles Crespo.
La cooperativa es va crear fa 13 anys per tres persones, la quantitat mínima amb què legalment es podia constituir una entitat d’aquest tipus. Quan es va fundar la societat es va fer amb l’aportació de treball dels seus impulsors i capitalitzant els subsidis d’atur. Des d’aquell moment Nusos s’ha especialitat en l’educació científica i també en l’educació per a la sostenibilitat. Ara la cooperativa està constituïda per cinc socis treballadors, tot i que els fundadors es mantenen com a socis col·laboradors de l’entitat.
Els socis de Nusos són: Núria Borrell, educadora social. Eli Miralles, biòloga amb estudis de didàctica, Tresa López, amb els mateixos estudis, biologia i didàctica, Carme Garcia, biòloga especialitzada en gestió cultural i Carles Crespo, geòleg, que s’ha especialitzat també en pedagogia i educació infantil.
La bona marxa i la consolidació de la cooperativa ha possibilitat també la creació de cinc llocs de treball. El seu és un creixement prudent, assegura Crespo, que afegeix que en cap cas se supedita a la seriositat de la tasca que es realitza, que té com a objectiu la democratització del coneixement amb plenitud de rigor.
«Nusos es va constituir com a cooperativa perquè considerem que l’educació és un principi cooperatiu que crea també vincles amb la gent, amb la societat», afirma Crespo. A més, entenen que una cooperativa permet que la teoria i la pràctica vagin de la mà. Per això, la cooperativa està vinculada amb la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC), amb el grup cooperatiu Ecos i també és sòcia de Coop57, la cooperativa de serveis financers. La intercooperació és un element constitutiu de l’ADN d’aquesta entitat.
Els clients de Nusos són institucions culturals, administracions públiques, centres educatius o associacions. Per posar un exemple, Nusos dissenya, gestiona i/o programa projectes que posen de relleu el patrimoni natural d’un indret. També la cooperativa és la responsable dels cicles educatius que giren al voltant del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, cosa que vol dir organitzar des de visites, activitats i accions específiques destinades als docents.
Una altra activitat de la qual a Nusos n’estan molt satisfets és el projecte de ciència ciutadana fet conjuntament amb l’entitat SEO / Bird life que estudia, amb la col·laboració dels ciutadans l’emigració dels ocells produïda a partir del canvi climàtic. «En aquest cas la col·laboració dels ciutadans amb la recollida de dades que fan possibilita la rigorositat dels resultats», assegura Crespo.
Però poden fer altres accions més senzilles a primer cop d’ull, però que tenen la seva complexitat, com organitzar cursos destinats a la ciutadania, com Dona i medi ambient, fet a l’Hospitalet de Llobregat. Un curs destinat a fomentar la sostenibilitat i dirigit específicament a dones.
Un altre programa es defineix ell sol pel seu títol: «les conferències no són un rotllo» impartit als instituts de Santa Perpètua de la Mogoda.
I en la línia de la divulgació i l’especialització, Nusos ha organitzat també el «racó del naturalista» al Jardí Botànic de Barcelona en el qual es donen eines bàsiques per què els infants puguin desenvolupar la seva afició a partir d’activitats que preparen els nois i noies per fer sortides d’observació de la natura.
Al Museu de Ciències Naturals Nusos ha organitzat activitats amb títols tan suggeridores com «Pelé, cromos i ciències naturals» que en un relat dirigit als més petits vincula el llegendari jugador brasiler, amb els cromos que van començar a editar a Girona els germans Panini i les ciències naturals
La varietat de les activitats que es realitzen des de Nusos és tan àmplia com els camps científics. Així la cooperativa treballa en el parc de les aigües a partir de l’organització d’una exposició sobre el cicle de l’aigua, o té una activitat de recerca dedicada a les famílies de l’Institut Català de Paleontologia , o organitzen jornades de formació per a tècnics de gestió de l’agència catalana del patrimoni.
La versatilitat i flexibilitat de la cooperativa, que treballa en xarxa i a partir d’un ampli ventall de col·laboradors ha fet que la crisi només li suposi reduir la velocitat de creuer. Tot i que moltes entitats i organitzacions públiques i para públiques hagin retallat els seus pressupostos i l’educació i la divulgació científica no hagin estat, en aquest temps en el punt més àlgid de les preferències de les administracions.
Sense abandonar cap possibilitat, a Nusos els fa especial il·lusió l’impuls que s’albira a la denominada ciència ciutadana. En aquesta disciplina s’ajunta la participació dels ciutadans, recollint dades i aportant-les, cosa que faciliten les noves tecnologies. Es tracta d’una línia de treball en la qual convergeixen els principis cooperatius i transformadors de l’entitat amb la seva intenció de contribuir a l’educació i la difusió de la cultura científica, conclou Crespo.