Els treballadors de la fàbrica de Covestro a Tarragona han presentat el seu pla alternatiu a l’anunciat tancament. Segons han explicat en roda de premsa, produir a Catalunya seria rendible només internalitzant la fabricació de clor, un dels components de l’MDI que fabrica el grup. Consideren, doncs, que la decisió de la multinacional no s’explica des del punt de vista econòmic i produirà a més un impacte negatiu important al Camp de Tarragona. L’empresa ocupa directament 120 persones, però la clausura podria afectar fins a 300 llocs de treball directes i altres indirectes i els corresponents a empreses auxiliars, segons han explicat fonts del comitè d’empresa.
La decisió de l’empresa és deixar d’invertir en matèries primeres. Covestro produeix clor, un producte necessari per fabricar MDI. Per continuar fabricant clor el grup hauria d’invertir uns 100 milions d’euros a Tarragona pper internalitzar la fabricació. Si no ho fa, el grup supliria la producció catalana ampliant una de les plantes del grup a Alemanya, segons explica Jorge Moraleda, president de la secció sindical de CCOO a la planta.
Inicialment l’empresa havia justificat la decisió de tancar la planta de Tarragona a partir d’una teòrica disminució de les previsions de consum de MDI. Precisament els responsables de la plantilla han presentat divendres, 18 de desembre, un pla alternatiu que demostraria que les previsions de la direcció de la companyia no són correctes. “Des de l’any 2009 el mercat de MDI està creixent de l’ordre del 5% anual, cosa que fa pensar que l’any 2020 a demanda s’haurà incrementat un 30%”, explica Moraleda. Això suposaria que només apostant per mantenir la producció, la fàbrica de Tarragona seria necessària per assumir la demanda. S’ha de tenir en compte que la fàbrica del camp produeix el 30% del MDI del grup Bayer.
L’informe dels treballadors té una derivada. En el procés de fabricació clor es produeix un subproducte: la sosa càustica. Només amb el resultat de la comercialització de l’desmentat subproducte el cost de produir clor seria zero, asseguren. A això hi contribuiria precisament la tecnologia que el grup Bayer ha desenvolupat, que permet un estalvi del 33% respecte a altres competidors, diu Moraleda.
Comitè europeu
A més de plantejar l’alternativa que mostra que la multinacional no estalviaria tancant la seva planta de Tarragona, els responsables sindicals volen donar la batalla al si del comitè d’empresa europeu. Volen obrir un procés de diàleg que eviti, per no rendible, el tancament. Tot i això entenen que en el fons es tracta d’una deslocalització i el debat pot estar entre afavorir una factoria a Alemanya o a Tarragona.
De manera paral·lela, els treballadors reclamaran al grup Bayer que compleixi un acord firmat el 2014 en què s’afirmava que es deprendria de Covestro, un grup que en total té uns 17.000 treballadors a Europa, però d’una manera ordenada i no traumàtica. “Ens van dir que el procés seria tant suau com un canvi de nom”.
Covestro va anunciar a principis de desembre que pensar tancar la fàbrica de Tarragona com a molt tard l’any 2017. Els sindicats, a més del pla alternatiu han realitzat unitàriament diverses mobilitzacions davant del que consideren una decisió que no es justifica econòmicament i que té només en compte una reducció de costos en acumular la producció en una sola planta a Alemanya enlloc de mantenir l’actual estructura.