L’economia social a Catalunya treballa per crear un organisme que l’agrupi. El seu nom provisional seria Confederació Catalana de l’Economia Social. Sota aquest paraigua hi hauria tot un seguit d’entitats i federacions que agrupen les diverses branques del que es coneix com a economia social, és a dir, aquelles entitats que tenen com a element principal una activitat econòmica vinculada amb una concepció democràtica.
La Confederació està en un molt alt punt de maduració. En conjunt les empreses que representarà donaran feina a un 12% dels treballadors de Catalunya i al 8% del PIB del Principat. Al seu si hi hauria, per exemple, les més de 5.000 cooperatives catalanes, entre elles la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya , o les 4.000 societats laborals. També hi estaran presents les fundacions i associacions, les mútues els Centres Especials de Treball, les empreses d’inserció, el conjunt de societats que formen la Taula del Tercer Sector i com casos especials la ONCE i la Creu Roja, segons fonts coneixedores de les converses.
Amb la creació de la Confederació de l’Economia Social es vol tenir un organisme que agrupi les empreses que tenen com a característica essencial posar la persona al centre de la seva activitat. En segon lloc aquesta nova entitat vol ser l’interlocutor en tant que representant de l’economia social amb el govern de Catalunya.
Potent confederació social
És intenció subjacent de les diverses entitats que fa mesos que tenen contactes, impulsar l’article de l’Estatut de Catalunya que afirma que s’ha de desenvolupar economia social. Això s’hauria de concretar en la creació d’una llei catalana de l’economia social. La norma hauria de servir perquè de manera institucional es reconegui com a sector concret l’economia social. En aquest sentit, des de fa temps diversos sectors reclamen estar presents en els acords socials, en tant que economia social, igual com hi són les patronals en nom dels empresaris i els sindicats al nivell que sigui. En concret, tasques concretes que la confederació podria abordar, com la inclusió en els contractes públics de clàusules socials i la creació de canals clars de finançament de les entitats de l’economia social. També hauria de servir per a lluitar contra el que el sector anomena “simulacres d’economia social”, com serien fenòmens com la dita economia col·laborativa o economia del dret comú.
De cara a la representació estatal, la nova Confederació tindria una presència directa i agrupada a la Confederació Espanyola d’Economia Social (Cepes). Fins ara les entitats catalanes, per exemple, les cooperatives tenen presència a la Cepes, a través de la seva sectorial. Però relligar el conjunt de les entitats de l’economia social catalana donaria un pes decisiu en la confederació estatal de cara a tenir interlocució directa amb el govern espanyol.