Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’ajuntament de Barcelona ajorna fins al mes vinent la declaració de ciutat lliure del glifosat. Així ho ha comunicat la regidora de l’equip de govern Janet Sanz als treballadors de Parcs i Jardins, un dels col·lectius ciutadans que més s’han mogut per aconseguir l’eradicació del producte.
El glifosat és un producte que fins ara es feia servir per a fer tractaments fitosanitaris en zones verdes i en l’arbrat de la ciutat.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el 20 de març passat el glifosat com un compost “probablement carcinogen per als éssers humans”. Segons l’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC), es reconeix en estudis epidemiològics la seva relació amb el desenvolupament de Linfomes No Hodgkins, un tipus de càncer que afecta els glòbuls blancs de la sang.
Fins fa molt poc el glifosat es feia servir per a per contenir el creixement de vegetació no desitjada, com les males herbes en zones urbanes i periurbanes.
Fonts municipals ja van comunicar que era intenció de l’equip de govern aprovar la mesura, però que es podien utilitzar diversos mecanismes. En aquest sentit, expliquen que l’ajornament de l’aprovació no té a veure amb un canvi de la intenció política sinó que és fruit d’un canvi de prioritats. En concret confirmen que: “en el plenari de divendres no pot entrar la moció del glifosat per un tema de calendari, però el posicionament del govern és el mateix”.
La regidora Sanz va dir als treballadors que, atès que en els plens només es pot debatre una moció per grup polític, Barcelona en Comú ha decidit que la moció que presentarà estarà dedicada al cas de la sentència que afecta 4 treballadors de BTV que una sentència ha dictaminat que van ser acomiadats de manera irregular.
La retirada dels tractaments amb glifosat a la ciutat de Barcelona s’està preparant des de fa temps, segons fonts municipals. En aquests moments s’analitza la fórmula que s’adoptarà per fer oficial d’abandó del producte. Una seria fer una declaració institucional, i una altra de les que s’estudien seria fer una moció al ple d’aquest mes que s’ha de realitzar divendres vinent. D’una manera o altra la intenció de l’equip de govern que dirigeix Ada Colau és deixar d’usar el producte. De fet actualment el que s’estudia són els productes alternatius a usar en lloc de què ara es bandejarà.
La campanya contra el glifosat va tenir un moment culminant just abans de les eleccions municipals de Barcelona. En una roda de premsa diverses organitzacions ecologistes i ciutadanes, junt amb els representants dels treballadors de l’Institut de Parcs i Jardins de Barcelona van denunciar que el compost químic s’estava utilitzant a la capital de Catalunya sense avisar els veïns dels indrets situats a prop dels llocs dels tractaments del perill potencial que això suposava.
Principi de precaució
Segons va manifestar Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), en la roda de premsa en la qual es demanava que Barcelona es declarés lliure de glifosat, van destacar que sempre ha de prevaldre el principi de “precaució” amb els herbicides que puguin tenir components cancerígens i que els legisladors no ho regulen pels interessos de les multinacionals, ja que un producte amb aquestes característiques pot moure gairebé 2.000 milions de dòlars.
El moviment per prohibir l’ús de l’herbicida esmentat abasta ja diverses ciutats de Catalunya. Així, Badalona va comunicar dijous passat que des de juny, un mes després del canvi en l’equip municipal, no s’utilitza glisofat en els tractaments a l’arbrat i per al control de les males herbes de la ciutat.