Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’Acord Interconfederal de Catalunya, (AIC), un pacte que ha de fixar les línies mestres a partir de les quals es negociaran els convenis col·lectius d’aquest àmbit, està molt avançat. El document és actualment un avantprojecte. Del seu contingut han transcendit alguns aspectes, cosa que ha fet que des de CCOO es puntualitzi que es tracta d’un “esborrany de preacord” i es digui que quan estigui a punt de firmar se sotmetrà a la votació de la totalitat d’afiliats del sindicat.
El contingut de l’acord encara no està realment fixat, fonts sindicals consultades expliquen que en aquest moment s’està en un punt delicat com és la redacció definitiva.
La pàgina web de TV3 ha accedit a una de les darreres versions del document. La publicació considera que patronals i sindicats majoritaris aposten en el nou possible acord per: “flexibilitzar més la jornada laboral en la negociació dels convenis col·lectius dels pròxims quatre anys i vinculen cada cop més les variables del sou a la productivitat i menys a complements com l’antiguitat”.
El secretari general de CCOO Joan Carles Gallego, en una piulada a twitter ha afirmat: “Món banal, donar per bo filtració esborrany no definitiu de preacord pendent de consulta a l’afiliació“. Perquè immediatament que s’ha conegut el document, o l’esborrany, des de sectors crítics amb els sindicats majoritaris se n’ha desqualificat durament el contingut.
Més flexibilitat o acotar-ne els efectes?
José Cachinero, secretari d’Acció Sindical i Política Sectorial de CCOO de Catalunya i un dels negociadors, puntualitza en relació amb les al·lusions en el sentit que el document inclourà més flexibilitat, que “precisament el que volem fer és acotar la situació actual en la qual, fruit de la reforma laboral, les empreses poden aplicar la flexibilitat a gairebé tots els aspectes de l’empresa sense haver de pactar res. Que s’hagi de negociar i pactar la flexibilitat és un avanç”. La filosofia és, afirma, “limitar al màxim els efectes de la reforma laboral, evitar que el nivell de cobertura de treballadors per convenis col·lectius baixi, pactar els aspectes en què s’han de pagar indemnitzacions, crear comissions paritàries per dirimir aquells punts en què empreses i treballadors no estiguin d’acord i també fixar definitivament normes per evitar que la ultractivitat dels convenis es perdi“.
En tot cas, des de CCOO es diu que el que ha arribat a l’opinió pública no és de cap manera el document final. En aquest sentit, UGT ha distribuït públicament un document datat el 6 de novembre amb l’encapçalament titulat: “Esborrany negociació acord Interprofessional de Catalunya“. El paper té 40 pàgines. Però Cachinero afirma tenir en el seu poder un altre document de 48 pàgines, en el qual faltarien encara dues pàgines més.
Tot i que no està tancat, l’acord AIC incorporarà la creació d’una comissió d’experts independents que servirà per assessorar empreses i treballadors en casos com, per exemple caigudes de les exportacions en una branca de producció concreta.
Sigui com sigui, UGT està explicant ja a la seva afiliació el contingut de les negociacions. Dilluns vinent, Josep M Àlvarez presentarà el contingut del pacte en una assemblea a Granollers.
Pel que fa a CCOO, la decisió adoptada per l’executiva i comunicada pel seu secretari general és que el contingut del pacte, quan sigui definitiu, es podrà votar per tots els afiliats. És més, si hi ha esmenes importants, s’incorporaran al document per ser incloses en l’acord, segons ha explicat Cachinero.