Primer embat del procés negociador entorn a la continuïtat de Valeo a Martorelles. Després que l’empresa canviés la seva posició inicial de forçar el trasllat de la planta a Saragossa com a molt tard el 9 de novembre, s’ha obert els contactes per buscar sortides que no comportin solucions traumàtiques. Una primera conclusió és que el trasllat, si es produeix, no serà efectiu fins al 16 de juny de 2016.
En la primera jornada, el sindicat majoritari a l’empresa, CCOO, ha plantejat dues alternatives. Una és que l’empresa compleixi el pla industrial que va pactar i que té durada fins l’any 2019. La segona seria que la direcció renegociï el programa incloent mesures complementàries d’industrialització o reindustrialització que assegurin el manteniment de l’ocupació a Martorelles.
Però, en un exercici de realisme, CCOO ha fixat la seva posició en relació a si l’empresa contempla reduccions de personal. En aquest sentit ha manifestat, segons fonts que han estat presents a la negociació, que qualsevol procés de baixes s’hauria de gestionar a partir de mecanismes no traumàtics, com plans de prejubilacions, cosa que permetria el relleu generacional a la planta catalana.
Per la seva banda, l’empresa hauria manifestat a la taula de negociació, la seva posició ferma en el sentit de traslladar la producció a Saragossa, tot i que ha situat la data límit d’aquest procés en el mes de juny de 2016. Això donaria fins a sis mesos a treballadors i empresa per adoptar mesures que minimitzessin els efectes de la decisió empresarial. Segons el sindicat la direcció hauria acceptat negociar alternatives industrials que anessin en el mateix sentit que l’expressat en les demandes dels treballadors.
La situació a Valeo tot i el biaix negociador actual, manté la seva situació de bloqueig. Prova d’això és que els treballadors mantenen la vaga indefinida que van declarar el 23 de juliol passat. En una tradició sindical molt coneguda, la voluntat negociadora, afirmen fonts de CCOO, no nega que es mantingui la mobilització, que que una i altra posicions es reforcen durant el procés. Igualment, per evitar qualsevol ensurt, els treballadors mantenen el campament anomenat la Gàl·lia, consistent en una barricada a les portes de la planta de Martorelles, per dissuadir qualsevol intent de treure per sorpresa la maquinària que fa viable la factoria que produeix equips de climatització per a Seat i Nissan principalment.