L’anunci del govern de Mariano Rajoy, de recuperació de part de la paga extra als funcionaris indigna els treballadors públics de Catalunya. L’11 de setembre passat, mentre a Catalunya se celebrava la Diada, l’executiu central manifestava que posava en marxa el retorn del 26,8% de la paga extra corresponent a l’any 2012. La resta es retornaria durant l’any 2016, segons va manifestar el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.
L’anunci ha estat contestat gairebé immediatament per la Federació de Serveis Públics de la UGT de Catalunya (FSP-UGT). L’organisme sindical creu que darrere de la notícia hi un interès directament electoral i que no respon a la realitat.
Encarna Fernández, secretària general de la Federació de Serveis Públics de la UGT de Catalunya, puntualitza que “contra els que s’ha dit amb bombo i platerets, la mesura només afecta als treballadors, als funcionaris de l’Administració General de l’Estat. Això limita el seu abast al 8% dels treballadors públics”. Per tant, els funcionaris de la resta de les administracions no es veurien afectats per la devolució de la paga extra que es va retenir l’any 2012.
La recuperació de part de la paga extra per part dels funcionaris que no pertanyen a l’administració central queda supeditada al resultat d’una negociació que s’hauria d’obrir administració per administració. La norma ho limita també al fet si el govern o l’organisme corresponent ha exhaurit o no el percentatge corresponent d’endeutament públic al que pot recórrer. Més concretament, la Generalitat ja ha comunicat als sindicats representatius dels seus funcionaris que aquest any no convocarà la taula de la funció pública perquè tampoc té pressupost per realitzar el retorn de la part meritada de la paga extra de 2012.
La UGT de Catalunya demana que igual que l’any 2012 el Govern central va imposar retallades al conjunt de les administracions ara, el mateix govern hauria d’imposar el retorn per a tots i totes, segons Fernández. A més, des del sindicat es desmenteix que el govern central vulgui transmetre a l’opinió pública la idea de què el que ha anunciat és un millora en les condicions dels treballadors públics, quan realment només suposa una mínima part del que es va treure en el seu dia.
A més, la situació a Catalunya és molt pitjor, perquè les retallades, consistents en no pagar una paga extraordinària, es van produir també els anys 2012, 2013 i 2014. Aquestes pagues extres, donada la migradesa de recursos de l’administració de la Generalitat no tenen data concreta de retorn, tot i la notícia feta pública pel Govern central.
Un altre dels elements que els treballadors públics catalans volen posar sobre la taula és la destrucció de milers de llocs de treball als serveis públics i que l’oferta pública d’ocupació està a hores d’ara molt lluny de reparar aquesta destrucció, i per tant, continua amb el deteriorament dels serveis públics que es presten a la ciutadania, explica Fernández.