Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El grup vinícola Freixenet negocia amb els seus treballadors un acord que eviti importants mobilitzacions i fins i tot vagues en les seves instal·lacions. La primera jornada de les negociacions es va tancar dilluns sense un acord i segueix aquest dimarts. Abans, els treballadors s’havien reunit en assemblea per ratificar les accions a emprendre en cas que finalment no hi hagi una entesa en el conflicte que encès els ànims dels treballadors.
A finals de 2012 i principis de 2013 des del grup es va advertir als treballadors que la situació econòmica era complicada. Per tant, es van encetar negociacions tendents a pactar una reducció salarial que garantís al mateix temps el manteniment dels llocs de treball.
Després de diversos acostaments, empresa i els representants dels treballadors van negociar una reducció de salaris diferent per a les diverses capes de la societat. Així, els operaris del grup uns 1.200, van incloure en un acord rebaixes salarials per als anys 2012 i 2013, i 2014 consistents en retallades del 3, 5, 7, i 10%, de manera que els operaris amb els salaris més baixos rebien una retallada menor, i els directius una retallada més gran. I, segons els sindicalistes, l’acord durava en tots els seus punts fins al 31 de desembre de 2014. A partir d’aquell moment tot s’havia de tornar a negociar.
A mitjans de març al grup Freixenet, es va començar a negociar una renovació del conveni. Com a president del procés hi ha un conegut i respectat expert laboral, Eduardo Rojo Torrecilla.
Retallada per sorpresa
Fonts sindicals van declarar al Diari del Treball, que quan s’havia de cobrar la paga extraordinària d’estiu, de manera reservada es va comunicar als treballadors que es continuava aplicant la retallada salarial, que havia estat vigent fins al 31 de desembre de 2014. Globalment, si es fa la mitjana, això implica una rebaixa del 5% per al conjunt de la massa salarial, explicava el responsable de la secció sindical de CCOO, Sergi Lozano.
Com és d’esperar, es va intentar un acord que evités el conflicte. Però com en les primeres trobades l’empresa no va moure fitxa, es van iniciar des dels àmbits sindicals les primeres accions d’explicació de la situació en el conflicte. En aquest sentit, es va realitzar el 27 de juliol passat una assemblea amb els viticultors del Penedès. Cal recordar que Freixenet agrupa les marques, Freixenet, Castellblanc, Segura Viudas, René Barbier i el Grup Comercial Freixenet. A les empreses i agricultors se’ls va explicar que qualsevol mobilització no aniria contra els interessos dels vinaters.
La decisió dels treballadors de Freixenet és ferma. Si finalment no hi ha acord en la pretensió de recuperar la retallada salarial aplicada, els treballadors estarien disposats a fer un marcatge a les activitats del president del grup Josep Lluís Bonet, que és al mateix temps un alt directiu de la Cambra de comerç d’Espanya, que entre altres tasques té la de divulgar les bonances de la marca Espanya.
Els treballadors centren la seva reivindicació en què d’any en any el grup Freixenet declara tenir beneficis. Per tant, si les converses actuals no tinguessin un resultat acceptable per als empleats, aquests van aprovar fer tres dies de vaga en la setmana que comença el 7 de setembre que coincidirien amb la festa major de Sant Sadurní i desembocarien a l’11 de setembre, cosa que podria suposar una aturada a totes les empreses del grup de set dies seguits.