Gran mobilització en les primeres hores en la vaga dels treballadors de Valeo de Martorelles contra la decisió del grup de traslladar la producció a Saragossa. Els 257 empleats de la planta s’han vist aixoplugats per desenes de delegats i responsables d’altres comitès d’empresa del sector de l’automòbil a Catalunya i de l’Estat espanyol. També s’han desplaçat fins al Vallès Oriental delegacions de totes les plantes de producció del grup Valeo d’arreu de l’Estat espanyol que han donat suport als seus companys.
Els màxims responsables de CCOO a Catalunya, amb el secretari general, Joan Carles Gallego i el també secretari general de la federació d’indústria del sindicat, Javier Pacheco.
També s’han trobat davant la porta de l’empresa polítics de diverses tendències. El diputat Joan Coscubiela, la diputada al parlament de Catalunya, Anna Simó, d’ERC o l’alcalde de Martorelles, Marc Candela, o el de Mollet, d’ERC i Josep Monràs, del PSC, entre altres.
Tot i no ser altra cosa que un ciutadà, entre els concentrats ha destacat Lluis Rabell, cap de llista de la candidatura Catalunya sí que es pot, que ha donat ple suport als treballadors en la seva decisió de lluitar per continuar treballant a Catalunya.
A falta d’altres referències, veure la concentració davant les portes de la fàbrica de Valeo podria semblar més una trobada d’amics amb afinitats importants, que l’inici d’una vaga indefinida.
Fonts de la federació d’Indústria de CCOO han explicat que «podia donar una imatge enganyosa el fet de veure tanta gent, tants companys sindicalistes, en un acte de suport als treballadors d’una empresa que vol tancar la fàbrica».
Efectivament, en la reunió hi havia representació de les principals empreses del sector de l’automòbil. Un àmbit que fins fa poc respirava tranquil i al qual la darrera multa milionària Competència a la major part d’empreses sembla que ha enterbolit el panorama
.Darrere de les trobades de sindicalistes hi havia una sensació d’encarar, afirmen a CCOO, «una lluita que serà llarga i que costarà molt temps guanyar».
Unes hores després de l’inici de la vaga s’ha llegit un manifest unitari firmat pels secretaris comarcals de CCOO i UGT al Vallès Oriental, junt amb els alcaldes de Martorelles i Mollet.
El document explica que la planta productiva de Valeo a Martorelles ha patit ja des de 2009 diversos Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO), que han deixat la plantilla de 422 persones a 257 actuals. I al Juliol del 2014 es va arribar a un acord amb la direcció que garantia la producció fins al 2019 amb possibilitats d’arribar al 2024.
El manifest afirma que la decisió presa per la multinacional no es pot considerar de caràcter econòmic. En aquest sentit es recorda que només el 10% del cost del producte que es fabrica a Martorelles es pot vincular amb les despeses de personal. Si se sumen les despeses de direcció, s’arriba al 22,5%. També s’explica que el 70% del cost és imputable al mateix que és qui fixa el preu de la matèria primera més el tant per cent que descompta la matriu.
«Ni tampoc davant una necessitat logística, ja que la gran majoria de la producció és comprada per clients situats a Catalunya (NISSAN 18%, VW-SEAT 54%) i la resta es distribueix en PSA 6%, recanvis 13%, injecció 3%, i altres 6%».
«La situació de Valeo – Martorelles és una mostra més del greu empitjorament de les condicions laborals i de vida, de la població, deguda a la nefasta reforma laboral, ja que amb l’anterior marc legislatiu aquesta mesura no hagués estat possible», afirma el manifest.
Finalment s’afirma que «La situació de Valeo – Martorelles sembla una obsessió per part de la direcció de Valeo a l’estat Espanyol que tal com s’ha manifestat públicament rebutja el fet que la planta estigui a Catalunya. Tot això quan la matriu anuncia que al primer semestre del 2015 ha augmentat els beneficis en un 34%».
Com a conclusió, el manifest reclama la continuïtat de la planta Martorellesenca d’acord amb el pla industrial negociat i firmat amb els treballadors.
També es demana que el departament d’empresa i Ocupació i la presidència de la Generalitat intercedeixin per tal que la multinacional segueixi a la localitat del Vallès.
Finalment s’insta als parlamentaris catalans al Parlament Europeu a realitzar tot tipus d’accions que assegurin que la producció de Valeo es mantingui a Martorelles.
1 comentari
Pingback: CCOO vol reunir-se amb el conseller Puig per aclarir la posició de la Generalitat sobre Valeo