Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Acciona Facility Services, empresa que realitza tasques de logística per a Nissan ha comunicat als sindicats, CCOO, UGT i USOC,la presentació d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), d’extinció de 138 llocs de treball dels 649 de la plantilla.
La reducció d’ocupació es planteja per a les plantes de Montcada i Reixac i Barcelona. A la primera localitat correspondrien 25 baixes i a la segona les 113 restants. L’empresa, segons ha comunicat en una nota pública, justifica la mesura per causes productives que explicitarà a la primera reunió que mantingui amb les organitzacions sindicals per negociar els termes de l’ERO, segons fonts del sindicat UGT. Això fa pensar que la societat filial del grup Acciona pretendria acollir-se a la reforma laboral i aplicar la indemnització permesa per la reforma laboral, aprovada per CiU i PP, 20 dies per any treballat.
La primera reacció dels treballadors va ser fer boicot a les hores extres, tal com plantejava UGT. Més tard les assemblees han decidit convocar un calendari de 12 jornades de vaga a les plantes de Nissan de Zona Franca i Montcada durant el mes de juliol contra l’ERO i per exigir un compromís d’estabilitat de l’ocupació de cara a la posada en marxa de la nova línia productiva, de la qual Nissan encara no ha assegurat que els serveis logístics s’assignin a Acciona. La primera jornada de vaga està convocada el pròxim dia 8 de juliol.
Per a CCOO la retallada de llocs de treball no té sentit perquè la pròpia empresa ha comunicat al comitè que els 138 llocs de treball que ara es volen eliminar es recuperaran el febrer de 2016, quan l’empresa automobilística japonesa posi en marxa la nova línia de producció. Precisament per aquest motiu CCOO advoca perquè l’empresa retiri els acomiadaments i s’assegui a negociar mesures temporals i de flexibilitat, en lloc de mesures traumàtiques i definitives.
Com passa en les empreses que treballen per a les marques automobilístiques, les mesures de retallada de plantilla poden tenir efectes indesitjats. Un d’aquests efectes, en la seva versió extrema seria la paralització de la producció de les plantes de producció de Nissan, cosa que si es produís, podria fer que la marca reaccionés amb duresa contra el seu proveïdor. Una cosa semblant va passar amb l’intent de retallada de personal d’Estampacions Sabadell i el procés va acabar de forma positiva per als treballadors davant el perill que de l’enfrontament en sortís perdent tothom, empresa i també els empleats.