Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El cooperativisme català va seguir creixent malgrat la crisi econòmica. En concret, l’increment de persones inscrites a la Seguretat Social en el primer trimestre de 2015 va augmentar un 5,6% respecte a les que hi havia un any abans, segons les dades del baròmetre de la cooperació, que elabora la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC). «La tendència que es veu en el baròmetre és que augmenta la solidesa de les cooperatives no sols pel que fa a ocupació sinó també respecte a la facturació que també ha augmentat», explica Guillem Perdrix, director de la FCTC.
L’increment es va donar també en l’àmbit del conjunt de l’Estat espanyol, encara que amb menor intensitat, la millora va ser del 2%.
Perdrix explica que si s’analitzen les dades del 2014 recollides en el baròmetre: en el 47,1% de les entitats ha mantingut l’ocupació, en un 36,1% s’ha millorat i només en un 16,8% l’ha disminuït. Un altre element que reforça la percepció de què les cooperatives tenen un alt grau de fortalesa és la resposta donada a la pregunta si en l’any passat van incrementar la facturació. En un 71,2% afirmen haver millorat o haver mantingut les vendes corresponents a 2013.
Si durant la crisi el nombre de cooperatives de nova creació no deixava de créixer, ara aquesta evolució s’ha frenat. A Catalunya el nombre de noves cooperatives inscrites a la Seguretat Social durant l’any passat va baixar un 14,4% respecte a l’any anterior.
Enfilant la consolidació
Es dóna, doncs, una situació que mostra que millora l’ocupació en les cooperatives però al mateix temps no es creen tantes noves entitats, cosa que per Perdrix mostra que les empreses d’aquest sector enfilen una situació de consolidació. «Són dos elements que mostren que, a poc a poc, les entitats van augmentant la seva dimensió, cosa que és molt bona».
Però el baròmetre pregunta altres coses interessants. Una d’elles és si les entitats cooperatives han necessitat finançament per millorar la seva dimensió de capital o de quasi capital. En aquest sentit, el 77,7% de les empreses consultades afirma no haver usat instruments de finançament de capital. Per a Perdrix aquesta és una resposta lògica a dues variants. Per una banda «les empreses han vist les conseqüències d’un endeutament poc pensat en el conjunt de l’economia. I la segona és que les cooperatives són empreses que estan molt capitalitzades a partir de les seves reserves». De fet, en la major part de les vegades en què les cooperatives han decidit demanar finançament el 43,8% correspon a suplir necessitats de liquiditat, i només un 28,1% es van destinar a inversió.
Però, l’estudi de la FCTC analitza altres aspectes importants per al món de l’economia social, tot i que no són directament econòmics. Un d’ells és que el 63% de les cooperatives, tant les federades com les que no ho són, han realitzat accions de cooperació empresarial l’any passat. De les empreses amb què s’han establert relacions econòmiques el 61% eren també cooperatives de la FCTC i el 53,4% altres cooperatives. «Això és molt important perquè la intercooperació és la clau de la fortalesa i la solidesa del món cooperatiu. És més, en la major part dels casos en què es produeix aquest treball conjunt la raó és subcontractar o externalitzar tasques cap a altres entitats que poden ser més expertes en la seva realització». En el mateix sentit experiències impulsades des de la FCTC com el cafè de la federació, permeten que es trobin 15 cooperatives de diversos sectors simplement per intercanviar experiències. I si d’aquí en surt una col·laboració més intensa, l’objectiu s’haurà complert amb escreix, comenta Perdrix.
També s’indica que la majoria de les cooperatives, un 71,6%, han establert mecanismes per conèixer el grau de satisfacció dels seus clients en relació amb les tasques desenvolupades. Perdrix explica que «és molt important conèixer qui és el client de les empreses cooperatives. I és també molt important saber perquè tria aquest tipus d’empreses un consumidor. S’ha de conèixer molt bé qui és el comprador i el perquè compra en les empreses cooperatives. Així es podran reforçar els angles positius i rectificar si calen els aspectes negatius».