Josep Maria Àlvarez deixarà el càrrec de secretari general d’UGT de Catalunya en el congrés convocat per a l’abril de 2016, segons ha aprovat el Consell Nacional Extraordinari del sindicat. En aquest conclave l’actual líder del sindicat ha manifestat que no es presentarà a revalidar el càrrec.
El congrés, segons s’ha decidit, es farà a Terrassa entre els dies 6 i 8 d’abril, tot coincidint amb la commemoració de l’assemblea a la qual s’atribueix l’inici de la reorganització del sindicat després de la fi del franquisme.
El congrés, segons ha manifestat el mateix Àlvarez, té una tasca important a fer: consolidar la nova estructura organitzativa d’UGT. A banda d’altres canvis, el sindicat passarà de les sis federacions que té actualment a tres. Aquestes federacions afectaran serveis públics, serveis privats i indústria. I, al mateix temps, aquestes federacions s’organitzaran internament de manera que acullin al seu si sindicats de branca, fins a un total de 21. Amb aquesta renovació es vol al mateix temps, acostar l’organització obrera a la nova realitat, formada per petites i mitjanes empreses i també microempreses disperses pel territori, sense que aquest acostament suposi perdre la potència que els donarà gaudir d’unes federacions amb més solidesa organitzativa i econòmica.
En l’assemblea, Àlvarez ha afegit que no pensa influir en el nomenament de la nova direcció. En aquest sentit l’única persona que ha sonat per substituir el carismàtic dirigent és Matías Carnero, secretari general de la secció sindical de Seat. Aquesta és la més poderosa del sindicat del metall, que al seu torn és el més important en l’àmbit industrial.
La intervenció d’Àlvarez davant els dirigents sectorials i territorials d’UGT ha tingut també un important contingut. Així ha criticat la majoria governamental catalana, que darrerament ha aprovat dues lleis molt importants per al món sindical: la que suposa l’organització del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i la que ha regulat la formació professional a Catalunya.
En el primer cas, Àlvarez ha titllat la norma d’ésser «un nyap» i ha assegurat que no servirà per fer que Catalunya tingui una veritable agència pública de col·locació. De la llei sobre la formació professional ha dit que «no s’ha fet bé, perquè no s’ha volgut. I en aquest cas no es pot treure l’excusa de la manca de competències o que la norma està marcada per la llei de Madrid», ha dit.
Garantia + 55 anys
Però, en l’apartat en què més s’ha esplaiat Àlvarez ha estat en el polític. Així, ha posat sobre la taula els objectius clau del sindicat. El primer és evitar que es repeteixi una majoria absoluta «com la que hem tingut» en l’àmbit estatal. En la seva opinió el govern del PP «ens ha pres molts drets socials i laborals». Per canviar això UGT reclamarà «la derogació de totes les reformes laborals». També, en l’àmbit de recuperació de drets, ha posat sobre la taula la campanya, iniciada pel sindicat a Catalunya, per aconseguir que els treballadors de més de 55 anys que perdin la feina puguin rebre un ajut fins que es jubilin, i que quan ho facin aquesta situació no suposi una retallada dràstica de la seva jubilació. En aquest sentit ha reclamat que tots els militants del sindicat s’activin per dur fins a l’últim racó del país els continguts d’aquesta reivindicació que afecta 90.000 persones a Catalunya i fins a 500.000 en el conjunt de l’Estat.
Sense sortir de la reclamació de la recuperació de les llibertats, Àlvarez ha fet èmfasi en casos de judicis a vaguistes per formar part de piquets. Ha estat molt dràstic en reclamar que es retirin les acusacions. També ho ha estat a l’hora de llençar un missatge, per exemple a l’Ajuntament d’Abrera, que està personat en el judici que s’inicia divendres a un sindicalista d’UGT. «A aquests organismes públics i administracions que han fet aquestes acusacions, que sàpiguen que des del sindicat els fem responsables d’allò que passi i que, si no retiren les acusacions, no perdonarem i respondrem amb duresa, ni aigua donarem als que intenten acabar amb les llibertats sindicals» ha dit. En el mateix sentit ha demanat que l’Ajuntament de Barcelona es retiri, d’un cas que afecta sindicalistes d’UGT igual com ha fet en els casos d’Isma i Dani, i de Roger i Mercader. En aquest sentit, no ha dubtat que finalment el consistori que presideix Ada Colau ho farà.
Àlvarez ha valorat positivament la marxa de les eleccions sindicals. Tanmateix s’ha dolgut que , tot i l’esforç realitzat no s’ha pogut arribar a ser el primer sindicat de Catalunya, «tot i que avancem, fins a tenir gairebé un 41% dels vots i dels delegats i haver avançat gairebé un 1% respecte a fa quatre anys».
1 comentari
Pingback: Josep M. Àlvarez plegarà com a se...