Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

L’any 2012 es van convocar dues vagues generals contra les reformes laborals elaborades primer pel PSOE i després pel tàndem PP – CiU. Durant les protestes es van produir un nombre inusual de detencions, més de 143. Una part dels judicis per aquells fets es van fer entre 2013 i 2014. En molts casos l’autoritat judicial va considerar innocents els acusats. En altres, amb peticions de penes de la Fiscalia, en la majoria dels casos amb la personació de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat, com acusacions particulars es van desgranant a poc a poc les convocatòries de les vistes orals. I sempre, amb unes possibles condemnes molt elevades.
Roger M, i Saturnino M, són dos veïns de Sant Andreu que el 30 de juny s’enfrontaran a un judici en el qual se’ls demana en conjunt més de vuit anys de presó per formar part d’un piquet informatiu durant la vaga general del 29M.
Roger S. és militant d’Endavant, un partit que dóna suport a la CUP, a Sant Andreu. La Fiscalia, l’Ajuntament i la Generalitat li demanen en conjunt sis anys de presó . En concert se l’acusa d’haver abaixar les persianes de dos comerços que el dia de la vaga treballaven i de resistència a l’autoritat quan se’l va voler detenir. El segon dels jutjats és Saturnino M, un conegut sindicalista de CGT, conductor d’autobús, que afronta una acusació de resistència a l’autoritat per intentar evitar la detenció de Roger, quan finalitzava el piquet. En total vuit anys pel que tradicionalment han estat accions habituals un dia de vaga general.
Des que es van conèixer les detencions a Sant Andreu es va posar en marxa un important moviment de solidaritat, que ha tingut un mitjà a la xarxa: el web absoluciórogeimercader que, a més, a través del grup de suport ha realitzat durant tot aquest temps diverses activitats a Sant Andreu per explicar el cas a les veïnes i veïns i demanar la solidaritat.
Les peticions de presó que es produeixen en aquest cas i en altres vinculats amb les moblitzacions més dures contra els efectes de la crisi es consideraven: «totalment desmesurades» . Les peticions, segons va declarar a Catalunyaplural l’advocat Eduardo Cáliz: «no es corresponen amb la gravetat dels fets sinó que responen a criteris polítics».
Generalitat, Ajuntament i Fiscalia demanen penes molt dures
Segons va declarar l’organització antirepressiva: Alerta Solidària, les penes de presó que es demanen des de Fiscalia són cada cop més dures. “Pel que abans demanaven entre dos i vuit anys de presó, ara sempre demanen vuit anys”, va explicar un dels seus integrants.
Situacions semblants en què hi ha vinculades persones que formaven part de piquets informatius la jornada de la vaga general, també s’han donat a altres barris de Barcelona, com al Poble Nou, per als que demanaven cinc anys de presó i dels judicis ja celebrats en què Fiscalia, Generalitat i Ajuntament demanaven també penes de presó a components de piquets del Clot i les Corts, que finalment van resultar absolts.
En el mateix context de peticions de penes inusitadament dures hi ha un altre cas que es jutjarà a Barcelona d’aquí a un mes. Es tracta del que afecta dos estudiants, Isma i Dani, als quals també s’acusa de violència durant la vaga general. En el judici, que es farà entre el 30 de juny i el 2 de juliol. En aquesta causa, Fiscalia, Generalitat i Ajuntament demanen vuit anys i nou mesos de presó per aquests estudiants.
1 comentari
Pingback: L'Ajuntament de Barcelona no sap si mantidrà l'acusació contra dos vaguistes del 29M de Sant Andreu