Els màxims responsables sindicals i de diverses entitats cíviques i polítiques han firmat el document que crea el Fons català d’habitatges socials. Catalunya tindrà, fruit de l’acord, un parc públic de vivendes de lloguer d’almenys 24.900 pisos. El resultat és la creació d’una eina important que donarà resposta a la necessitat d’habitatge de lloguer dels sectors més desafavorits de la societat catalana.
En l’acte d ela firma de l’acord que crea el fons hi ha participat a més d’altres dirigents socials, els secretaris generals d’UGT i CCOO de Catalunya, Josep Maria Àlvarez i Joan Carles Gallego. També ha firmat el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Santi Vila.
El fons administrarà els habitatges procedents bàsicament del parc de la Generalitat, els parcs de propietat municipal, dels habitatges que administren els ajuntaments procedents de la SAREB, coneguda com a banc dolent, i d’entitats privades que han decidit participar en aquest programa que bastirà la xarxa més important d’habitatge de lloguer de Catalunya sota gestió pública.
Laura Pelay, secretària d’Estat del Benestar i Treball de la UGT de Catalunya, explica les condicions a partir de les quals s’atorgaran els habitatges del fons esmentat. “Els lloguers seran aproximadament un 20% més barats que els que hi hagi en la zona on se situïn. Un altra condició és que els que demanin aquestes vivendes de lloguer han de ser famílies amb perill d’exclusió. A més, els llogaters d’aquests habitatges podran demanar un ajut al pagament del lloguer que garanteixi que el lloguer que paguen no supera els percentatges sobre els seus ingressos fixats a l’acord, explica Pelay. A més, aquests pisos els gestionarà el fons i seran adjudicats per les administracions públiques per un període mínim de cinc anys.
En el cas d’habitatges gestionats per entitats financeres o grans tenidors cedits al Fons, caldrà el compromís de que no realitzin desnonaments de famílies en situació de vulnerabilitat residencial, tant per impagaments hipotecaris com de lloguers.
Fa gairebé tres anys es va constituir la Plataforma per un Habitatge Digne. Durant aquest temps, segons fonts sindicals, s’ha estat treballant per aconseguir que el compromís inicial de la Generalitats quedés materialitzat en el fons, la creació del qual s’ha oficialitzat aquest divendres, 12 de juny. A més de CCOO i UGT han signat, a Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC); les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS); Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE); Càritas Diocesana de Barcelona; l’’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (L’OCUC), a mes de la Generalitat i les entitats municipalistes catalanes. Tanmateix aquestes entitats també han firmat en nom d’altres que també han participat en el procés de la creació del fons.
La gestió del parc d’habitatges correrà a càrrec de l’Agència Catalana de l’Habitatge, tot i que hi haurà un organisme amb representació de les entitats firmants realitzarà la direcció política i vetllarà perquè es compleixin les condicions a partir de les quals s’ha creat el fons.