Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les declaracions del president del Círculo de Empresarios, Javier Vega de Seoane, proposant abaixar el salari mínim que perceben els joves sense formació ha suscitat una enèrgica resposta d’Avalot, organització dels joves d’UGT.
L’entitat juvenil, recorda que el Salari Mínim Interprofessional equival a 648 euros. També recorden que aproximadament un 50% dels joves està a l’atur. També remarquen que dels joves que treballen la majoria tenen contractes temporals. Concretament, afirmen que 9 de cada 10 contractes són temporals i molts d’ells de durada inferior a un mes. A més remarquen que els baixos salaris que es paguen als joves els impedeixen realitzar els seus projectes de vida.
Per tant, Avalot puntualitza al dirigent empresarial que no és cert que el problema que tenen Espanya i Catalunya sigui de treballadors joves poc formats. Al contrari, manifesten que la majoria dels joves que treballen estan subocupats. Altres joves es veuen abocats a l’exili. En concret recorden que des de 2009 més de 65.000 joves catalans han marxat fora del país, i que la majoria d’aquests emigrants que tenen una formació superior ho han fet perquè el país aposta únicament per la competitivitat via el preu dels productes.
Per tant, l’entitat vinculada amb UGT reivindica com a alternativa una aposta per un canvi de model productiu enfocat cap a productes amb més valor afegit. Per arribar aquest model els empresaris i empresàries tenen una gran part de la responsabilitat reinvertint una part dels seus beneficis en I+D a les empreses, sent totalment injust el pretendre que aquesta responsabilitat recaigui sobre els treballadors joves.
Aquest canvi de model productiu tenen dos eixos que considerem fonamental: per una banda la derogació de les darreres reformes laborals, que han suposat l’eliminació de la negociació col·lectiva i per altre la recuperació dels salaris. No podrem apostar per un teixit productiu amb valor afegit sense reactivar la demanda interna, es a dir sense que els treballadors i les treballadores puguin adquirir bens amb valor afegit.