La Federació d’Indústria de CCOO de Catalunya impulsa, per primer cop,la filmació d’un documental a partir de la recaptació de fons fruit del micromecenatge.
Arran de la celebració dels 50 anys de l’assemblea que va significar la fundació de CCOO de Catalunya, un grup de sindicalistes, vinculats amb la Federació d’Indústria, va decidir fer un pas endavant i crear un documental que servís no només per commemorar la data de la creació del sindicat i, al mateix temps posar en marxa una eina que servís per a transmetre els valors del sindicalisme a les noves generacions.
Javier Pacheco és secretari general de la Federació d’Indústria. Explica que “la idea va sorgir en una comissió de companys que debatia noves formules per fer arribar a la gen jove els principis i els neguits que van fer possible la fundació de CCOO”. Al mateix temps amb el nou producte audiovisual els sindicalistes volien ajudar a dinamitzar el procés de debat que CCOO de Catalunya tira endavant sota el nom d’Assemblea Sindical Oberta.
“Un cop vam tenir molt clara la idea, vam decidir la forma com tirar-la endavant. En aquest sentit, ens vam posar en contacte amb una cooperativa que fa productes audiovisuals. L’entitat és Compacto, i treballem amb ella a plena satisfacció”,comenta Pacheco. El documental basa el seu titol: “NI doblegats ni domesticats”, frase atribuïda al mític fundador de CCOO, Marcelino Camacho.
“Vam voler que a més del fons del documental, l’obra que sortís tingués valors audiovisuals que fessin possible connectar amb la gent jove”, explica el dirigent sindical.
El documental s’organitza a partir del relat de tres lluites obreres que es van produir a Catalunya en diverses èpoques. Un dels relats té a veure amb la reconversió del sector tèxtil. La segona part tractarà de la vaga obrera que va afectar en els anys 70 del segle passat l’empresa automobilística Seat, i el tercer parla d’una vaga també mítica, com la de Motor Ibèrica. “La idea és mostrar no només el conflicte que va suscitar les mobilitzacions sinó també la solidaritat que aquestes accions van suscitar en la societat d’aquell temps”, comenta el sindicalista.
Per realitzar el documental s’usen els fons dels arxius històrics de CCOO i també noves aportacions i testimonis de persones que van viure els fets.
Pacheco explica que el projecte ha volgut vincular-se a les noves formes de participació sorgides de la societat digital. “El pressupost estimat és de 12.000 euros i ens hem proposat recollir-los entre la militància i els simpatitzats del sindicat”. De fet el mecanisme escollit, a la pàgina web Verkami, concretament a http://www.verkami.com/locale/ca/projects/11866
, suposa prendre nota dels compromisos d’aportació de fons i, si arriben en el termini previst a la quantitat requerida es fa finalment el desemborsament, en cas contrari el projecte no tira endavant. Dimarts quan vam parlar amb Pacheco faltaven encara 11 dies i el dirigent confiava en que es podria realitzar el film.
La idea és que, un cop s’hagi fet el documental, aquest es pugui projectar en diversos àmbits, des dels que es relacionen amb la cultura fins als que tenen a veure amb els ambients laborals i d’entitats com les vinculades amb els moviments socials. De fet, el projecte voldria estar acabat el juliol i podria començar a exposar-se públicament al setembre.