Quatre dies de Joan Sanchis
Des de CCOO fan un al·legat a la urgència de “reorganitzar el model productiu per conciliar economia, drets socials i sostenibilitat ambiental”. El debat sobre la reducció de la jornada laboral a 4 dies o 32 hores se situa ja en el debat públic després dels resultats de proves pilot al Regne Unit i València i Euskadi ja han anunciat que també en faran. “Espanya continua tenint una jornada laboral de vuit hores com fa un segle. Ha arribat el moment de reduir la jornada laboral” afirmava la ministra de Treball Yolanda Díaz, en un acte de Sumar. Sanchis encara el debat amb argumentacions i consells pràctics “per aprendre a treballar menys i millor en benefici de la societat”.
El futur de la humanitat d’Eudald Carbonell i Roura
Des de la UGT opten per la defensa de l’espècie humana on Carbonell explica la liquidació de la forma de viure de la humanitat i planteja dues opcions: o ens repensem i humanitzem o ens extingirem. “No serà possible sobreviure sense modificar de manera profunda la nostra manera de pensar, de relacionar-nos i de viure”. El llibre fa deu propostes per sobreviure com a espècie que passen per aturar la globalització i socialitzar la tecnologia.
El trabajo ya no es lo que era d’Albert Cañigueral
Una proposta perquè empreses i treballadors enfrontin les noves formes de treballar i viure és l’opció de Sant Jordi de la USOC. El llibre respon a preguntes com: és el treball assalariat un bon invent? Els robots ens trauran la feina?
Els treballadors i sindicats han hagut de reaccionar al nou paradigma laboral amb el sorgiment de les plataformes digitals o el teletreball on l’adaptabilitat serà un dels grans reptes. Una anàlisi de les debilitats del sistema que obliguen a revisar de forma urgent els acords socials entorn al treball.
Atascados en la plataforma de Geert Lovink
Amb un creixent descontent a les grans corporacions com Google i Facebook Lovink diagnostica l’addicció a les plataformes i suggereix estratègies per sortir d’ella. Una anàlisi del capitalisme de plataformes que proposa un moviment d’èxode tecnosocial, campanyes per a trencar les plataformes monopolitzades i la reconstrucció d’Internet com a infraestructura pública. Amb un estil irreverent i una àmplia bibliografia per entendre l’impacte social de les transformacions tecnològiques que vivim proposa una ruptura i una alternativa al capitalisme de plataformes.
Los olvidados d’Antonio Gómez Villar
Gómez Villar mostra una esquerra que “buscant a la classe obrera pura oblida la lluita de classes real”. En un moment d’intents frustrats de transformació social amb el sorgiment de discursos que acusen l’esquerra d’abandonar la classe treballadora, la lluita de classe s’ha vist substituïda per lluita pel reconeixement. S’assenyala a una complicitat entre “l’esquerra cultural” i el neoliberalisme i Gómez Villar defineix com “els oblidats” a aquells que han quedat exclosos d’aquesta aliança: els perdedors de la globalització, els que van quedar al marge de l’Amèrica desindustrialitzada de Detroit, a la França perifèrica a l’Espanya buida o a l’Anglaterra rural. El llibre planteja als oblidats com a una imatge de certa puresa i evidència proletària i proposa crear nous imaginaris que evidenciïn la fragilitat identitària de les nostres societats després d’un segle de derrota obrera.
1 comentari
Molt recomanable l’opció de lectura d’Antonio Gómez. Amb “Los Olvidados” qualsevol persona treballadora té oportunitat de reflexionar. Primer pas per transformar i avançar cap a una societat millor