Els jubilats recorden que només salaris millors i drets socials asseguren el futur de les pensions

CCOO, UGT, i la Plataforma Unitària de la Gent Gran insten canvis estructurals com derogar reformes laborals i el factor de sostenibilitat

Tomeu Ferrer
 
 
 
Participants a la concentració de jubilats davant de la Subdelegació del Govern foto: Tomeu Ferrer

Participants a la concentració de jubilats davant de la Subdelegació del Govern foto: Tomeu Ferrer

Les federacions de jubilats de CCOO, UGT i la Plataforma Unitària de la Gent Gran consideren que per garantir pensions dignes calen millors salaris i canvis estructurals que garanteixin aquests drets, com derogar el factor de sostenibilitat que relaciona les prestacions amb l’esperança de vida. Ho han dit en una concentració convocada davant de la subdelegació del Govern Central a Barcelona, per commemorar el Dia de la Gent Gran.

A la concentració hi han participat els secretaris generals de CCOO, Javier Pacheco, i de la UGT de Catalunya, Camil Ros. Per primer cop la subdelegada del Govern central a Catalunya, Tere Cunillera ha rebut la delegació de les organitzacions de pensionistes que ha lliurat el manifest. Abans, el seu predecessor, Enric Millo, mai havia tingut el detall protocol·lari.

A Barcelona, a causa de la situació política, s’ha avançat la concentració, que en altres llocs de l’Estat espanyol es farà l’1 d’Octubre.

L’acció reivindicativa estava marcada per la notícia segons la qual a la comissió que estudia canvis en la normativa de les pensions ha acceptat que els increments es faci d’acord amb l’IPC real. També s’han conjurat per eliminar del contingut del Pacte de Toledo. L’Índex de Revalorització de Pensions (IRP), dins del qual resta per debatre encara sobre el factor de sostenibilitat, una complexa fórmula que lligava el càlcul de la pensió a l’esperança de vida i que segons organitzacions de jubilats i també sindicals suposava a mitjà termini una forta retallada de les pensions.

«També caldria incrementar les cotitzacions, ‘destopar’ les bases màximes de cotització mantenint la ‘contributivitat’, fer que els autònoms cotitzin pels seus ingressos reals, finançar les despeses de gestió de la Seguretat Social amb el pressupost de l’Estat, augmentar l’aportació dels impostos al pressupost de la Seguretat Social, i combatre el frau fiscal i l’economia submergida»., segons es destaca en el manifest lliurat a la Delegació del Govern Central.

Un camí encara llarg

Un cop s’havia acabat la concentració Camil Ros explicava: «el que volem situar és que l’acord sobre el Pacte de Toledo nosaltres no el celebrarem fins que estigui escrit al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), perquè fins ara és una recomanació que s’ha de traduir en un acord de govern, s’ha d’aprovar al Congrés i s’ha d’incloure en els Pressupostos de l’Estat. La viabilitat de les pensions no es resol amb els increments d’acord amb el nivell de vida, encara hem de derogar la reforma de les pensions, les reformes laborals, perquè la clau de la crisi de les pensions són els salaris baixos que s’estan pagant. El camí és molt llarg i nosaltres no pararem la reivindicació», ha dit.

El manifest també posa en relleu que el col·lectiu de la gent gran és molt vulnerable a les polítiques de retallades «més quan estem passant, cada cop més a convertir-nos en sustentadores principals (de vegades úniques) de les generacions següents, ja que les pensions suposen la principal font ingressos de més del 25 per cent de les llars».

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*