Informació publicada a Eldiario.es
El 2007, la plantilla de la Companyia Valenciana d’Alumini Baux (de Sogorb, Castelló) va convocar diverses jornades de vaga per demanar la signatura d’un acord que millorés les seves condicions laborals. Deu anys després, 22 treballadors s’enfronten dilluns vinent a un judici en el qual la Fiscalia demana tres anys i mig de presó per a cada un d’ells pel polèmic article 315 del Codi Penal que contempla les coaccions a la vaga. L’acusació particular (diversos membres de la direcció de l’empresa) també demanava la mateixa pena, però en l’últim moment ha desistit. Quan es va produir el piquet la Guàrdia Civil no va identificar a ningú i dos agents han declarat que l’actitud era la “típica d’una vaga” i que els vaguistes van fer “resistència passiva”. Des de llavors, tretze d’aquests treballadors han estat acomiadats.
Els incidents pels quals es jutjarà aquestes 22 persones van passar el primer dia de vaga. La plantilla va convocar diversos dies d’aturades perquè volien forçar a l’empresa a negociar un acord que millorés les condicions del conveni provincial. Un piquet d’entre 40 o 50 persones es va situar en una de les entrades a l’empresa. Diversos treballadors que volien treballar es van aturar en una rotonda anterior a aquesta entrada. La Guàrdia Civil va intervenir entre vaguistes i treballadors per acordar una forma d’entrada i sortida.
“Allà els treballadors vaguistes van formar una cadena humana, agafats dels braços, que impedia materialment el pas, sense atendre les peticions dels seus companys perquè els deixessin passar. No obstant això, en ocasió de l’acumulació de persones, les discussions sorgides i petits forcejaments, la cadena es va trencar per diferents punts, de manera que va ser franquejada pels no vaguistes que, no obstant això, van ser increpats pels acusats”, diu l’escrit de la Fiscalia, que descriu insults com “fills de puta” i qualificatius com “esquirol”, a més de sacsejades a alguns treballadors.
El ministeri fiscal descriu situacions semblants al llarg del dia. El que no fa és concretar què va fer cada acusat: únicament esmenta que durant aquests moments aquestes persones formaven part del piquet i que “van participar” dels actes posteriors. Per tot això demana tres anys i mig de presó per als acusats (a alguns els afegeix tres mesos més) per un delicte de coaccions a la vaga contemplat en l’article 315.3 del Codi Penal, que el Congrés va instar el passat dimarts a derogar, a més d’una multa.
“Com ja han dit alguns jutges, això no té raó de ser. Si hi ha coaccions que s’apliqui el delicte de coaccions, si hi ha agressions, el de falta o agressió, però un tipus agreujat de coaccions és una forma legal de reprimir el dret constitucional de vaga”, diu Francisco Almenar, advocat dels 13 treballadors acusats que pertanyen a CCOO.
La defensa dels treballadors -exercida per CCOO, CGT i un advocat particular- insisteix que no es van produir agressions i que el que allí va succeir correspon a la tensió d’un dia de vaga. Subratllen, a més, que els treballadors que van voler entrar al centre de treball ho van fer, com afirma l’escrit de la Fiscalia, i que la mateixa Guàrdia Civil que va acudir al lloc dels fets no va identificar a ningú ni acredita cap incident.
Les declaracions de dos agents, a la qual ha accedit eldiario.es, donen suport els arguments de la defensa. Un d’ells va assegurar que l’actitud dels vaguistes era “la típica d’una vaga, actitud insultant encara que no agressiva” i que recordava “insults, com esquirol”, però no “amenaces concretes”. “No es va identificar a ningú perquè era una massa de treballadors”, deia l’agent, que assenyalava que alguns treballadors que no van fer vaga van dir sentir por. Un altre dels guàrdies civils va declarar que els vaguistes feien “resistència passiva”: “Feien soroll i quan intentaven entrar els no vaguistes es posaven al mig però al final es feien enrere“.
El comitè d’empresa, imputat
L’advocat Francisco Almenar subratlla que es tractava d’un ambient de vaga i que les declaracions de la Guàrdia Civil constaten que no hi va haver agressions. “Els que entraven eren els caps que després els veurien als seus llocs de treball”, apunta Almenar. Mesos després de la vaga dels treballadors van rebre la notificació de la denúncia. Des que es van produir els fets fins ara tretze dels treballadors acusats han estat acomiadats. Entre els imputats hi ha tots els membres del comitè d’empresa que hi havia el 2007.
Fonts de l’empresa han confirmat a eldiario.es que retiraran els càrrecs als treballadors. Abans de fer-ho, l’empresa ha intentat arribar a un acord amb ells: a canvi que assumissin la seva
oferien sol·licitar la pena mínima i una rebaixa molt substancial de la multa (de 28.000 euros a 2.000 euros). Els treballadors ho van rebutjar. “L’empresa té vocació d’acabar amb el tema”, diuen les mateixes fonts, que explica que aquest és el motiu de la retirada dels càrrecs. Dimarts passat, el Congrés dels Diputats va aprovar la Proposició de llei de Units Podem per derogar l’article 315.3 del Codi Penal.
Un dels acusats és Juanjo Ripoll, que continua a l’empresa i és delegat de CGT. “Aquella vaga va fer efecte, dies després van signar l’acord amb millores salarials, millores en les hores del conveni i en les baixes per malaltia”, recorda. La denúncia, però, ha tingut un efecte clar sobre la plantilla. “És una mesura repressora perquè no hi hagi més vagues ni protestes. Des de llavors no s’ha tornat a fer res d’això i mira que hem tingut negociacions importants i fins i tot l’ERO”, diu Ripoll. El piquet, assenyala, estava en un dels accessos, però els treballadors van entrar a treballar: “No els devia semblar bé que els xiulessin”. Ripoll va ser acomiadat el 2010 però un tribunal va declarar nul el seu acomiadament i l’empresa va haver de readmetre’l.
Aquest dilluns, la Fiscalia podria rebaixar les penes per adequar-les a la nova redacció del Codi Penal que es va aprovar el 2015. Un dels advocats de la defensa ha demanat, fins i tot, l’anul·lació del judici a l’espera que la tramitació d’aquesta Proposició de Llei elimini l’article 315 pel qual se’ls acusa.