Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La justícia quan arriba tard no és justícia. Aquesta frase és d’ús comú en el món judicial. En l’àmbit laboral la situació s’agreuja perquè arran de la reforma laboral moltes de les situacions que abans es podien solucionar en la negociació col·lectiva ara han de passar pels jutjats.
UGT de Catalunya i en concret el seu gabinet jurídic han posat de manifest que només a la ciutat de Barcelona, 113 assumptes de caire laboral tenen fixada la data de judici l’any 2018 i tres casos més tenen la data de la vista fixada pel 2019. El cas més extrem, que a més, ve suspès d’abans, és una demanda per reclamació de quantitat presentada l’any 2014 i que haurà d’esperar 3 anys, 9 mesos i 20 dies per a la celebració del judici., expliquen fonts del sindicat.
Segons UGT, “si tenim en compte la complexitat i duració dels processos judicials –amb la presentació de recursos, etc.-, això significa que una demanda presentada l’any 2015 pot tenir una sentència ferma a finals de l’any 2019 o inicis del 2020”. Des del sindicat es culpa dels retards a la degradació causada per la manca de mitjans humans i materials que pateix l’àmbit judicial, ha explicat el gerent de l’àrea jurídica de la UGT de Catalunya, Alejandro de Llano, en roda de premsa junt amb el secretari general, Camil Ros.
La tardança que denuncia el sindicat ja no només arriba a procediments ordinaris, sinó que afecta procediments especials d’alta sensibilitat, com són els acomiadaments, drets fonamentals, conflictes col·lectius, etc. Un fet del tot inassumible, afirmen.
Per la seva banda, en la roda de premsa en què s’ha fet la denúncia, s’ha esmentat que els jutges socials de Barcelona han comentat també la situació d’estrès i excés de treball que pateixen, denúncia que des del sindicat es comparteix. En aquest sentit, UGT demana que es prenguin les mesures correctores adients. Els jutges entenen que la ràtio que poden assumir és de 20 judicis per setmana, de manera que la situació de col·lapse i endarreriment de vistes es pot agreujar encara més de cara al futur, han indicat.
A més, segons el sindicat, es genera un greu problema de tutela judicial efectiva per a la ciutadania. En aquest sentit, remarquen que la celeritat en la jurisdicció social sempre ha estat un senyal d’identitat, pels béns jurídics que atén i protegeix. De fet, abans de la crisi, un cas d’acomiadament tenia judici i sentència en dos mesos. El desconeixement d’aquest criteri i la insensibilitat que s’aprecia per part de l’Estat davant del mal funcionament d’aquesta jurisdicció, sumat als greus problemes que comporta la crisi i que es traslladen als jutjats, suposa un atac més als drets dels treballadors i les treballadores, ja que els aboca a una total indefensió i desempar en moments crítics com quan són acomiadats o se’ls hi deuen salaris, han indicat els responsables de la UGT catalana.