El gener del 2015, la direcció de l’hospital matern – infantil Sant Joan de Déu, d’Esplugues de Llobregat, després d’un període de consultes va aplicar als treballadors tota una sèrie de mesures que UGT considerà lesives per als treballadors. Amb aquestes mesures l’entitat volia modificar a la baixa les condicions laborals dels operaris. El sindicat s’hi va oposar, duent el cas als tribunals.
El sindicat de matriu socialista explica: “compartíem la voluntat de la Conselleria de Sanitat -que en aquell moment presidia Boi Ruiz-, de millorar les condicions retributives dels treballadors de la sanitat concertada mitjançant l’increment de tarifes. D’altra banda, l’entitat volia que acceptéssim aquestes modificacions sense aportar la documentació econòmica que avalés la proposta”.
Les condicions laborals que finalment la direcció de l’hospital Sant Joan de Déu va canviar feien referencia a la supressió d’una paga extra, una reducció percentual dels ingressos que s’obtenien en cas d’aconseguir objectius variables i finalment una reducció directa de 164 euros anuals, que es rebaixarien mensualment a raó de 14 euros per treballador.
Les retallades es van aplicar des de gener fins a maig del 2015 a la plantilla de l’hospital formada per unes 1.500 persones, segons fonts sindicals.
El text de la sentència, que s’ha conegut ara, declara nul el procediment. Considera que hi va haver mala fe negociadora i fa palès que les dades econòmiques de l’exercici 2014 es van lliurar a la representació social sis mesos més tard, un cop conclòs el període de negociació. Però, el fet és que les dades conegudes a destemps van reflectir que la situació econòmica no justificava les retallades que s’havien imposat.
La solidesa econòmica de l’hospital Sant Joan de Déu té a veure amb el fet que és de titularitat religiosa, cosa que implica que per la seva activitat no ha de pagar IVA, ni impost de Societats ni tampoc l’Impost de Béns Immobles (IBI).
El cas va posar també en evidència el conflicte d’interessos de l’aleshores director-gerent de l’hospital, Manuel del Castillo, que era alhora membre executiu d’una de les patronals sanitàries del sector (CAPSS) i, per tant, coneixedor de primera mà de la voluntat del conseller Ruiz de millorar les condicions econòmiques dels treballadors del sector concertat.
La sentència pot ser recorreguda, cosa que faria que l’empresa no hagués de retornar els diners que va retallar fins que hagi acabat el procediment judicial.