Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

“Tothom sap que en el sector del turisme hi ha frau i economia submergida, és a dir, que no es paguen els impostos de tot el que s’ingressa. Tot-hom sap que en molts llocs la gent que treballa té unes hores contractades però en fa més i no els hi paguen”, explicava, Camil Ros, davant de la font de Canaletes on la UGT va concentrar uns cinquanta afiliats per repartir entre el turisme fulls volants contra la precarietat regnant al sector i condicions salarials d’explotació.
La UGT de Catalunya ja va posar en marxa la campanya fa uns mesos. La idea és denunciar les empreses concretes que en opinió del sindicat no respecten les mínimes condicions que recull el conveni o les empreses de serveis integrals.
Sense sortir de l’hoteleria, Ros afirmava: “el que volem fer és comunicar a la gent que bé a Barcelona i a Catalunya que, per desgràcia, quan una persona els serveixi una beguda o potser els hi fa la cambra a l’hotel i, si han estat a Barcelona dos o tres dies, haurien de saber que el què han pagat equival al que cobren aquests treballadors durant tot el mes. Ja es veu que és una injustícia clara”.

L’acció a Canaletes es fa aprofitant que: “som a la punta de l’agost, quan hi ha més activitat turística. Com diuen els estudis, el turisme està pujant però al mateix temps diem que és cert que el turisme puja, però la precarietat i l’explotació laboral en aquest sector també puja”, segons Camil Ros.
Pel que fa a les empreses de serveis integrals, també conegudes com les empreses multiservei, la llei, nascuda de la reforma laboral, permet que els seus treballadors estiguin operant, per exemple netejant cambres d’hotel, però cobrant el 50% del que cobren treballadores que sí que estan protegides pel conveni sectorial d’hoteleria.
Els resultats de les primeres accions fetes per la UGT de Catalunya els mesos anteriors han estat positius, segons expliquen en privat els sindicalistes. Davant de denúncies al carrer davant dels establiments s’han obtingut respostes positives de les empreses directament afectades. En el cas de les empreses multiservei el què ha passat ha estat que s’arriben a acords verbals amb les empreses que tenen interès a aturar l’efecte mediàtic i al mateix temps evitar que la situació es generalitzi a altres companyies. Això pot suposar que si canvien les circumstàncies tot el procés pot tirar enrere perquè no hi ha cap suport documental al pacte obtingut.