La major part de la plantilla que s’encarrega de les emissions de Barcelona Televisió (BTV), l’emissora pública de titularitat municipal, fa molts anys que està donada d’alta en productores externes. Per això, 160 treballadors van denunciar (BTV) per cessió il·legal. Ara, després de mesos de negociació s’ha arribat a un mecanisme que permetrà, si tot arriba a bon port la internalització de la plantilla, que arriba a 177 empleats i empleades, segons explica el bloc dels treballadors: Som BTV.
Fins ara la majoria de la plantilla de BTV estava donada d’alta a l’empresa BCN Audiovisual, del grup Lavínia. Aquesta situació havia causat molt malestar entre els treballadors i les denuncies individuals de molts operaris.
Ara, sembla que s’ha arribat a un mecanisme que permet que l’empresa municipal recuperi els treballadors que en el seu moment s’havien externalitzat. Això vol dir que els operaris passaran a estar en nòmina de la societat pública Informació i Comunicació de Barcelona SA (ICB), la titular de BTV.
Durant mesos, després del canvi de majoria municipal, els treballadors a través dels seus representants van demanar dependre de l’empresa pública. La resposta que es donava era que no es podia fer perquè la anomenada llei montoro ho impedia. Això era així perquè segons la norma no es podia ampliar la plantilla d’un organisme públic o d’una empresa pública sinó ho dictaminava un jutge.
Contra el que preveia la llei s’ha trobat una sortida que permet la internalització de la plantilla. Es fa a partir de l’aplicació d’una normativa europea. Amb aquest mecanisme ja s’han pogut revertir algunes externalitzacions. La fórmula és la de successió de l’activitat empresarial. “Això és que una administració recupera com a propi un servei que té externalitzat no convocant el concurs públic per gestionar-lo i assumint la plantilla fins llavors subcontractada. Els treballadors se subroguen amb les mateixes condicions laborals, salarials i antiguitat que tinguessin reconeguda a l’empresa anterior”, afirma el bloc dels treballadors.
Un estudi jurídic encarregat per l’Ajuntament de Barcelona conclou que és possible la internalització dels treballadors procedents d’una empresa subcontractada. La fórmula és declarar les tasques vinculades amb la televisió pública municipal com a essencials. Així es compleix amb els requisits de la llei M0ntoro. Aquest mecanisme es va fer servir per cobrir les vacants al patronat de parcs i jardins de Barcelona, afectat per greus problemes després que es produïssin gairebé un centenar de baixes sense ser reposades.
Canvi en el contracte programa
Per superar tots els obstacles, el consell d’Administració de BTV ha decidit que aprofitarà l’escletxa legal i ha proposat a la comissió que fa el seguiment del contracte programa de BTV que es modifiqui en el sentit de considerar les tasques de la televisió local com a serveis essencials. El canvi es va debatre la setmana passada a la comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona i va obtenir els vots favorables de Barcelona en Comú, PSC, ERC i CUP. Al seu torn, CiU, PP i C’s es van abstenir.
Els treballadors, reunits en assemblea es van mostrar satisfets de l’inici del procés d’internalització, tot i que hi veuen problemes. Un es la pretensió de l’empresa ICB d’obrir una negociació sobre les condicions laborals dels treballadors i treballadores que s’incorporin després de posar en marxa el mecanisme abans indicat. Temen que quan siguin treballadors públics quedaran afectats per les condicions que l’Administració central aplica als salaris públics, que bàsicament regulen els pressupostos de l’Estat.
Apunten que ara, un periodista de BTV contractat per una productora cobre un 39% menys que un altre periodista amb contracte directe de l’ajuntament de Barcelona
1 comentari
Pingback: Primer judici instat per treballadors de BTV subcontractats per Grup Lavínia