La direcció de l’empresa tèxtil de Blanes, Nylstar, ha comunicat al comitè d’empresa que presentarà la setmana vinent un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que suposarà acomiadar 185 treballadors i treballadores. Això faria que la fàbrica tèxtil quedés amb 40 operaris. La comunicació ha sorprès els sindicalistes perquè dies abans els havien dit que l’ERO seria de 73 persones.
La UGT de Catalunya a les comarques de Girona ha denunciat el cas. El secretari general Xavier Casas ha declarat al Diari del Treball : “pensem fer d’aquest assumpte un causus belli“. Deixar a factoria amb 40 treballadors i treballadores suposaria, segons el sindicat, “la pràctica clausura del centre productiu”.
A Blanes es coneix Nylstar, com la fàbrica. Era l’establiment tèxtil de més anomenada a les comarques gironines. Abans havia dut el nom de Safa. Per als veïns de la localitat sempre havia estat un orgull treballar-hi.
El sindicat considera que els problemes de Nylstar tenen més a veure amb una mala gestió de la seva direcció que amb la marxa del negoci. De fet, la producció tèxtil de Nylstar és competitiva, produeix un teixit industrial que té bona sortida comercial.
La direcció de Nylstar ha reduït molt la producció els últims temps. El 2013 es fabricaven 1.300 tones mensuals de teixit, ara en produeix unes 400: La situació de l’empresa és crítica, diuen els sindicalistes, després d’un ERO de cinc mesos, en zones determinades de la factoria es funciona gràcies a grups electrògens.
Funcionar amb grups electrògens
De les converses preliminars amb l’empresa, els sindicalistes dedueixen que l’expedient que s’acosta serà complex. Per una banda, per la situació precària de molts treballadors, que tenen una edat laboral avançada i molts d’ells han patit els efectes d’ERO temporals. Per l’altra per la falta de liquiditat que afecta a la companyia.
A UGT relacionen la nova direcció, incorporada fa tres anys, al món de la construcció i amb pràctiques especulatives. Temen que darrere de la mesura de reducció de personal hi hagi operacions urbanístiques.
A Nylstar hi havien treballat en els moments de la seva màxima esplendor fins a 2.500 operaris. Durant la guerra civil la fàbrica va patir bombardeigs franquistes i sempre, adaptant-se a les circumstàncies del moment, havia tirat endavant.
“Per a nosaltres el que se’ns presenta és una operació com la de Salvar al soldat Ryan, seria com Salvem Nylstar”, diu Casas. En aquest sentit el sindicat pensa moure cel i terra per evitar el tancament i assegurar la supervivència de la fàbrica. “Fa pocs dies es va firmar a Catalunya sota els auspicis de la Generalitat, el Pacte Nacional per a la Indústria, doncs ara s’ha de veure com es defensa la indústria”, assegura Casas.
La primera reacció, quan encara no s’ha anunciat oficialment l’ERO és convocar una manifestació a Blanes el 27 d’aquest mes. “Serà un estiu calent”, ha dit el responsable ugetista.