Els treballadors del servei d’acomodació de l’Auditori de Barcelona han desconvocat les vagues que havien plantejat després d’aconseguir que l’empresa acceptés les seves reivindicacions. L’acord s’ha aconseguit després que els representants dels treballadors es reunissin dilluns 13 de juny amb L’Auditori i amb l’empresa ArtLogi, que és la que s’ha adjudicat aquest servei.
Els treballadors, “veient satisfetes les seves reivindicacions, van votar acceptar l’acord, que finalment es va signar dimarts 14 de juny”, afirma el sindicat majoritari a l’empresa SUT. La vaga s’ha desconvocat, deixant sense efecte les aturades previstes pels dies 16 i 17 de juny i 10 i 21 de juliol.
Però, els treballadors de l’empresa Ciut’Art, una de les grans firmes del sector de la gestió cultural, mantenen les aturades convocades pels dies 16 de juny, coincidint amb la inauguració de l’exposició del MACBA, així com el 23 de juny i el 2 de juliol.
Les aturades afectaran els centres culturals on opera l’empresa sota la denominació de Serveis educatius Ciut’Art.: MACBA, Fundació Miró, CCCB, Museu del Disseny, Monestir de Pedralbes, Museu de les Cultures del Món, Museu Etnològic, Fundació Tàpies, Arxiu Històric de Barcelona, Museu de la Música.
El sindicat assegura que la decisió de fer les vagues “es deu al fet que la reunió que va mantenir el comitè de vaga amb l’empresa Ciut’art va ser totalment infructuosa i no s’hi van poder abordar solucions concretes a les reclamacions dels treballadors”.
Els problemes que causen el malestar dels treballadors, tenen elseu origen no només en les relacions laborals normals, sinó que s’agreugen per la subcontractació. En aquest sentit, els empleats del sector cultural de Barcelona “denunciem a les institucions públiques i empreses privades que fomenten la fragmentació de plantilles i la degradació de les condicions laborals a través de la subcontractació”.
Festius
Però, el que fa fet vessar el got de la indignació ha estat les vacances i els festius. La gota que ha fet vessar el vas però són les vacances i els festius, sumat a l’ús abusiu de la contractació temporal en frau de llei. A Ciut’art, afirmen, “no tenim dret a realitzar els dies festius i tampoc se’ns permet realitzar-los en un altre dia. Gairebé cap treballador té els 31 dies de vacances establerts a l’empresa encara que faci més d’un any que treballi”. En aquest sentit, asseguren que “hi ha casos de treballadors que després de més d’un any de treball, l’empresa només els reconeix cinc dies de vacances”. Altres situacions denunciades en el mateix sentit afecten persones que després de dos anys de feina només poden fer 20 dies de descans.
Altres punts que segons el sindicat justifiquen les mobilitzacions són:
– La regularització dels contractes en frau de llei i el reconeixement del caràcter indefinit de les relacions laborals
– La correcta adjudicació dels dies de vacances
– El final del tracte discriminatori cap als anomenats “reforços”
– El cessament immediat dels assetjaments duts a terme per l’empresa dirigits a empleats de la secció sindical de SUT.
Precisament, aquest sindicat ha obtingut la majoria del comitè d’empresa de Ciut’Art. El resultat és fruit, afirma SUT, de l’esforç per fer que els comicis es facin en dia laborable. Abans es feien en festiu i de 150 treballadors només en van participar 22. Ara les votacions han arribat al 85% del cens. El resultat ha estat que tots els delegats tret d’un són d’aquest sindicat.
No hi ha comentaris
Pingback: Els principals centres culturals de Barcelona tanquen per la vaga dels treballadors