Alfons Conesa i Badiella, que va ser director de l’Agència Catalana de Consum fins a març d’aquest any, ha estat denunciat a l’agència antifrau per la secció sindical de CCOO del Departament i d’Empresa i coneixement.
El motiu de la denúncia, segons CCOO és que immediatament després de plegar del seu càrrec oficial, Conesa va passar a prestar els seus serveis a l’Àrea de Consum de la patronal CECOT, una entitat adherida a Foment del Treball. El seu president, Antoni Abat es considerat proper a CDC. El sindicat considera que les tasques a la seva ocupació privada són incompatibles amb el que diu la Llei 13/2005 de 27 de desembre, del règim d’incompatibilitats dels alts càrrecs de la Generalitat. En concert, afirma el sindicat, amb l’article 5, que estableix el deure de lleialtat a la institució tant en l’exercici com després del cessament als alts càrrecs de la Generalitat, i l’article 7, que estableix prohibició d’intervenir, al llarg dels dos anys posteriors al cessament, en activitats privades relacionades amb les actuacions i atribucions conferides al càrrec ocupat.
La denuncia se suma a una altra que CCOO va presentar també a l’oficina antifrau de Catalunya en data 28 de gener de 2013. En aquella ocasió la denuncia tenia a veure amb el fet que arran de les denúncies de les “preferents” se li va girar molta feina a l’Agència Catalana de Consum. Per reordenar la feina, Conesa va ordenar la contractació de diverses empreses. Per fer la contractació Conesa va utilitzar una fórmula coneguda com a “de negociat”. Aquest mecanisme permet escollir diverses empreses d’un sector i després d’avaluar-les, concedir la feina. En aquella ocasió l’empresa contractada va ser a firma AGM advocats, a la qual tenia vinculació el seu fill, Sr. Conesa i Pagès. El cost del contracte van ser 60.000 euros més IVA. Es dóna el cas que Alfons Conesa és el pare de Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat i Presidenta de la Diputació de Barcelona.
La Secció Sindical de CCOO al Departament d’Empresa i Coneixement ha presentat denúncia davant de l’Oficina Antifrau de Catalunya, a Alfons Conesa i Badiella, que va ser director de l’Agència Catalana de Consum des de l’any 2011 fins al març de 2016, moment en què va ser cessat.
Des del moment del seu cessament, Alfons Conesa i Badiella va passar a prestar els seus serveis a l’Àrea de Consum de la patronal CECOT, per dur a terme activitats incompatibles d’acord amb la Llei 13/2005 de 27 de desembre, del règim d’incompatibilitats dels alts càrrecs de la Generalitat. Més concretament, de l’article 5, que estableix el deure de lleialtat a la Institució tant en l’exercici com després del cessament als alts càrrecs de la Generalitat, i l’article 7, que estableix prohibició d’intervenir, al llarg dels dos anys posteriors al cessament, en activitats privades relacionades amb les actuacions i atribucions conferides al càrrec ocupat.
Aquesta és la segona denúncia que CCOO presenta a l’Oficina Antifrau de Catalunya per les actuacions de d’Alfons Conesa. L’anterior, de data 28 de gener de 2013, va ser arran de les denúncies pel cas de les “preferents”, quan el Sr. Conesa, llavors Director de l’Agència Catalana de Consum, va contractar a la firma AGM advocats, a la qual tenia vinculació el seu fill, Alfons Conesa i Pagès. Aquesta segona denúncia ha prosperat i pròximament hauran de declarar funcionaris de l’Agència Catalana de Consum fruit de la investigació oberta per l’Agència Catalana de la Competència: es tracta d’una investigació relativa a la contractació d’empreses externes de serveis jurídics que han treballat per a l’Agència Catalana de Consum per a l’anàlisi i avaluació de reclamacions relatives a la contractació de productes financers a Catalunya. S’està analitzant si s’incorre en una possible pràctica anticompetitiva consistent en una suposada concertació d’empreses en l’àmbit de la contractació pública -falta molt greu, segons la normativa de la competència-.