Comissions Obreres de Catalunya ha instat el Parlament de Catalunya a fer un debat sobre els pressupostos de Catalunya que tingui en compte les necessitats socials. El sindicat tem que això no es faci, i quedi tapat pel debat polític. A banda de punts concrets, CCOO apunta la necessitat d’incrementar els ingressos fiscals per atendre l’emergència social que es dóna a Catalunya i també per donar suport a la indústria, segons han declarat el secretari general, Joan Carles Gallego i Alfons Labrador, del Centre d’Estudis i Recerca Sindicals (Ceres).
L’anàlisi feta pel sindicat reconeix que els pressupostos de 2016 augmenten, concretament un 0,7% nominal, tot i que ho fan per sota del que ho farà el PIB. Gallego ha remarcat que, tot i l’increment, encara està per sota del que es va aprovar l’any 2010, just abans de les grans retallades. En relació amb aquell any el pressupost actual és 6.215,4 milions menor, cosa que implica una reducció en termes bruts del 16,8%.
Tot i les manifestacions fetes des del govern de la Generalitat, Gallego i Labrador han posat de manifest que “Catalunya viu una situació d’emergència social”. Ho han justificat amb dues dades: la taxa de risc de pobresa un cop fetes les transferències socials se situa en el 20,9% i que només el 30,9% de les persones aturades rep algun tipus de prestació.
“Els pressupostos responen a la situació d’emergència social, però ho fan de manera insuficient”, ha dit Gallego. Per fer front a aquesta situació, el sindicalista ha instat el govern a estudiar l’aplicació de noves figures fiscals i a millorar les que ja existeixen. Una seria l’impost de successions, una altra l’impost de patrimoni i en tercer lloc el tram autonòmic de l’IRPF.
Amb la recuperació de l’impost de successions, fent que les herències, que avui no ho fan, paguin impostos i elevant els ingressos de l’IRPF de les rendes a partir dels 60.000 euros, als tipus que hi havia abans de les rebaixes fiscals es podria duplicar la despesa social, amb 868 milions més. Amb això es podria atendre la despesa social i revertir una part de les retallades fetes a salut i a educació, a més d’augmentar les quantitats que es dediquen a suport de la indústria, segons han dit els dos sindicalistes. Només la rebaixa e l’impost de successions ha fet que els ingressos d’aquesta figura passin de 900 a 400 milions.
Dinamarca o Burkina Faso
Alfons Labrador, sobre el reequilibri dels impostos ho va sintetitzar en una frase lapidària: “en una situació d’emergència social hi ha fortunes que no paguen impostos”. Al seu torn, Gallego ha refutat algunes afirmacions fetes des de sectors governamentals. Una és que si s’apugen els impostos als més rics, aquestes persones marxaran: “això no s’ha demostrat, ni en aquest sentit ni en el contrari, perquè a Catalunya els rics paguen menys que a Madrid o a Balears i això no ha fet que aquestes fortunes vinguin cap aquí”. Catalunya té globalment una pressió fiscal 8 punts inferior a la mitjana europea, han dit, i aquesta diferència se centra en impostos com el de societats i els que afecten els trams més alts de la renda, han dit.
Gallego ha resumit la seva posició amb dues frases: “si volem tenir una societat com la de Dinamarca s’han de pagar impostos com a Dinamarca, i si volem tenir uns serveis com Burkina Faso, paguem impostos com a Burkina Faso”.