Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La campanya electoral al Congrés del Diputats tindrà, a Catalunya un element nou. El sindicat UGT farà, igual que en l’anterior contesa, una campanya activa per aconsellar els treballadors i treballadores en relació amb les propostes que presenten els partits polítics. La campanya tenia un lema prou clar: “Si no derogues, no et voto”, en referència al conjunt de mesures que per al sindicat s’havien de tirar enrere per a ser substituïdes per propostes negociades amb els agents socials.
En els anteriors comicis, la UGT no només va elaborar documents sobre les propostes que considera imprescindibles per incloure en un acord de govern, que va distribuir entre els afiliats i seguidors. En aquella ocasió el sindicat va fer una campanya activa: amb cartells i pancartes en els quals recomanava el “no vot” a les opcions que, per exemple, no es comprometessin a derogar les reformes laborals (socialista i del PP) aplicades fins al moment. En la mateixa línia, la UGT de Catalunya va elaborar un document en què plantejava 14 mesures alternatives.
Laura Pelay, portaveu de la UGT de Catalunya ha explicat que “nosaltres tenim la mateixa posició que fa uns mesos i mantindrem la campanya per explicar als treballadors quines són les propostes en matèria socioeconòmica i de defensa dels drets socials”.
Davant l’anterior campanya electoral la UGT de Catalunya va elaborar un document complet amb totes les exigències que des del punt de vista sindical plantejava als partits que es presentaven a les eleccions. A banda de la derogació de les reformes, reclamava també la derogació de la reforma de les pensions, i de la llei d’Estabilitat pressupostaria. Aquesta norma és filla de la reforma expres de l’article 135 de la Constitució, que situa el retorn del deute com a prioritari davant de les despeses socials.
Un altre aspecte de l’alternativa era la derogació de la llei mordassa. També plantejava la derogació de la denominada “llei Wert”. La sisena proposta era també la derogació immediata dels canvis aplicats durant el mandat del PP a la llei de l’avortament.
L’última exigència de la UGT de Catalunya és la remissió dels canvis aplicats en la legislació sanitària, que han limitat l’accés a la salut a bona part de la ciutadania.
Per la seva banda, Dolors Llobet, portaveu de CCOO de Catalunya explica que el seu sindicat mantindrà la posició que tradicionalment planteja davant d’unes eleccions. Per una banda elaboren les propostes que després presenten als partits. “Però des de CCOO ni demanem ni deixem de demanar el vot cap a ningú”, explica. En aquest sentit destaca la tradicional línia d’autonomia que no d’indiferència respecte a les propostes polítiques. “No cal dir que les propostes s’identifiquen globalment amb l’esquerra, però sense entrar en recomanacions, las gent ja sap discernir”, assegura.
Tant UGT com CCOO han fixat també conjuntament una sèrie de punts mínims que com a organitzacions sindicals catalanes reclamen que les forces polítiques incloguin en els seus programes electorals. Les reformes laborals són en aquest punt un element nuclear per fer palesa la voluntat de canvi, segons van dir el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego i de la UGT, Camil Ros el 24 de maig passat.