La Nit dels Museus destinada a mostrar la riquesa cultural de Barcelona ha tingun un contrapunt potent. dues organitzacions han aprofitat la festa pere denunciar la situació de precarietat que afecta molts dels treballadors que fan possible que la ciutat atregui milers de visitants amb l’esquer dels equipaments existents.
D’una banda, diversos col.lectius amb els sindicats CGT i CNT i amb entitats cíviques agrupades en el grup ‘remunicipalitzem.
A més, la juventut de la UGT, Avalot, també ha aprofitat la jornada per reivindicar la millora de les condicions de treball de les persones que atenen al públic en museus i institucions culturals. En aquest acte hi ha participat Josep Maria Alvarez, secretari general de la UGT d’Espanya.
La mobilització convocada per CGT i CNT ha aplegat unes 40 persones , que s’han desplaçat en una ruta amb aturades al Museu Picasso, Museu de les cultures, Museu d’Història de Barcelona, Museu Frederic Marès, Palau Güel i Palau de la Virreina entre altres.
Els treballadors del sector cultural es queixen que els centres culturals estan gestionats per empreses subcontractades i de vegades per Empreses de Treball Temporal (ETT) que apliquen condicions de treball marcades per la precarietat i els baixos salaris. En el manifest que convocava l’acte parlaven que mentre les institucions paguen entre 18 a 20 euros per hora del personal que té cura de museus inaltres institucions, a les persones que atenen els visitants, que molts casos tenen una alta qualificació professional només els hi paguen de l’ordre de 5 euros l’hora.
D’altra banda, el col.lectiu dels joves de la UGT concretà la seva reivindicació en la demanda de la negociació d’un conveni dels àmbits culturals que fixi unes condicions econòmiques i de treball que dignifiquin aquesta feina. També reclamen l’adopció per part de les empreses d’un codi de bones pràctiques que permeti alleugerir la situació a les institucions culturals de Barcelona i Catalunya, que donen feina a unes 1.500 persones.