Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Els representants laborals de la majoria de les empreses del grup FICOSA, dedicat a producció de components de l’automòbil, reclamen a la Generalitat, que és accionista del conglomerat, que aturi les aplicacions abusives de la reforma laboral, com la que ha suposat l’acomiadament d’una treballadora per tres faltes per baixa mèdica justificada. Els comitès d’empresa del grup van aprofitar la trobada amb el departament d’Indústria per reclamar garanties de què FICOSA no deslocalitzarà part de la seva producció industrial, segons ha pogut saber Diari del Treball de fonts laborals.
El grup FICOSA és un conjunt d’empreses que va néixer a partir de la producció de retrovisors. Després s’ha expandit i fabrica i dissenya diversos components. Una part important es fa a la factoria de Viladecavalls, on hi havia l’antiga planta de producció de Sony. Allí treballen unes 1.500 persones pertanyents a diverses companyies del mateix conglomerat.
Intervenció de la CUP
El fet és que l’acomiadament irrevocable d’una treballadora que “no havia tingut mai rellevància i ni protagonisme sindical” per va agafar tres baixes mèdiques perfectament justificades, ha aixecat el malestar entre els treballadors. Ha estat l’espurna que ha fet saltar totes les alarmes. El diputat de la CUP, Albert Botran, assabentat del cas es va reunir amb els comitès de FICOSA la setmana passada. En la trobada, a més de sortir el cas de la treballadora, se li va comunicar la temença que l’empresa no preparés una deslocalització industrial. Això es basa en que fa poc que s’han endut dues línies de maquinària des de Viladecavalls fins a Polònia. Aquestes màquines servirien per produir caixes de canvi i també les palanques dels sistemes de canvi.
La intervenció del diputat va aconseguir que dijous passat es produís una reunió entre els representants dels comitès d’empresa, el mateix Botran i Núria Betriu, directora General d’indústria del Departament d’Empresa i Coneixement. Albert López, coordinador de la UGT a FICOSA Viladecavalls explica que “nosaltres sabíem que la Generalitat, a través de l’Institut Català de Finances (ICF) té participació en el grup, però tot i que ho hem preguntat no n’hem tret l’agua clara”. L’exconseller, Felip Puig, va afirmar en el seu dia que el banc públic havia pres el 20% del capital de FICOSA, tot i que consultada l’empresa pels representants laborals la direcció ho matisa. Explica que el grup és propietat en un 49% de Panasonic i la resta, el 51% pertany al grup FICOSA Inversión. Seria en aquesta part, on tindria un percentatge el govern de Catalunya. La participació és fruit d’uns crèdits del banc públic català que s’han convertit en accions. Durant un temps el govern de Catalunya tenia dos seients en el consell de FICOSA, però coincidint amb el cas de les ITV l’executiu va decidir no ocupar aquests càrrecs.
A la reunió, fonts laborals expliquen que el diputat anticapitalista va exigir una actuació decidida de la Generalitat en els dos aspectes esmentats recordant el caràcter públic de la inversió realitzada a FICOSA.
Acomiadament intempestiu
L’acomiadament intempestiu de la treballadora de FICOSA s’entén des dels representants sindicals com una maniobra per esporuguir els treballadors. “Potser preparen el terreny per a acomiadament amb indemnització de 20 dies” comenta López. El treball dels representants sindicals a FICOSA de Viladecavalls és com a mínim complicat, pel que diu el responsable de la UGT. El grup són 10 empreses, amb uns 1.500 operaris, i totes treballen en les mateixes instal·lacions de l’antiga Sony. De les deu companyies només vuit tenen comitè d’empresa i com es treballa barrejat, els representants sindicals tenen dificultats per saber, per exemple, quin són els empleats contractats i quins formen part d’Empreses de Treball Temporal (ETT) o han estat ocupats per obra i servei.
No hi ha comentaris
Pingback: Reclamen que la Generalitat ocupi els dos llocs que té al consell de FICOSA