El dia internacional de la salut i la seguretat en el treball ha estat celebrat per CCOO i UGT amb un acte simbòlic i molt significatiu. Centenars d’afiliats a les dues organitzacions s’han concentrat davant la seu de Foment del Treball, la patronal catalana, on han construït un mur amb caixes de cartó que simbolitzava la inseguretat respecte a la salut laboral. S’ha llegit el manifest conjunt i els secretaris generals, Joan Carles Gallego i Camil Ros han fet sengles intervencions reclamant més inversió per a la seguretat dels treballadors i millors salarials i de condicions laborals.
Camil Ros, secretari general de la UGT ha assegurat en la seva intervenció que en l’assumpte dels accidents laborals i la salut en el treball: “plou sobre mullat”. En aquest sentit ha recordat: “creixen els contractes precaris i els contractes que són cada cop de menys hores, i això vol dir que creix el risc de sinistralitat laboral, perquè a més precarietat, més sinistralitat”, ha assegurat. Ros ha vinculat la derogació de la reforma laboral amb aconseguir més salut i seguretat en el treball, “perquè per a nosaltres treball digne és salut i poder arribar a finals de mes”. La reforma ha fet, segons Camil, que “cada cop l’explotació laboral legal sigui més habitual, com està passant en el cas de les cambreres d’hotel i de pis. La situació d’aquestes companyes no és només un tema de salari, que també, sinó de ritmes excessius de treball”. El sindicalista ha recordat una entrevista del diari La Vanguardia, en la que un filòsof afirmava: “si vostè té problemes de depressió a la feina, no vagi al psicòleg, vagi al sindicat”.
Ros ha argumentat la validesa dels sindicats i sindicalistes. “És el sindicat la gran eina que ajuda a lluitar contra els ritmes de treball que posen en risc la salut de les persones. És el sindicalisme el que ha de denunciar aquelles situacions de risc, perquè cada cop n’hi ha més”. El líder ugetista ha indicat també que “cada cop hi ha menys inversió en formació. Per tant avui agraïm les delegades i delegats de salut laboral de les empreses la seva tasca que garanteix la salut i les condicions de treball, perquè a les empreses, l’única cosa que els importa és són els resultats econòmics dels seus comptes de resultats, mentre que el nostre compte de resultats és la salut i la dignitat de les persones”.
Per la seva banda, Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, ha recordat: “portem anys avisant les retallades de les polítiques empresarials que utilitzaven la crisi per a devaluar condicions de treball”. Precisament aquesta manca d’inversions, ha dit, “ha fet que l’accidentabilitat en el treball hagi pujat, , que la salut en el treball empitjora també. Ha vinculat la situació a les retallades en les inversions empresarials afavorides per normes fruit de la reforma laboral.
En clau més genèrica, Gallego ha reclamat que la millora econòmica que es nota repercuteixi també en les condicions laborals i salarials dels treballadors: “avui hi ha creixement econòmic, feble i incert, hi ha més riquesa, i aquesta riquesa engreixa els comptes de beneficis particulars i dels grans grups empresarials però no arriba als treballadors i treballadores”. En consonància amb el manifest unitari de l’1 de maig, ha reclamat una ofensiva dels sindicats per aconseguir millores salarials i de les condicions de feina. En aquest punt ha repetit fins a tres cops el concepte ofensiva. “Per aconseguir que s’apugin els sous i també que millorin les pràctiques organitzatives de les empreses, que augmentin les mesures preventives, que facin aquelles polítiques que ens permetin treballar en millors condicions”, ha dit. Finalment, ha instat els empresaris a fer les polítiques preventives que els hi pertoquen, i als delegats i delegades sindicals “exigir que compleixi el que la llei indica, per controlar, vigilar i exigir a l’administració que faci controls respecte a les pràctiques que fan determinats sectors empresarials”.