Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El sindicat Comissions Obreres ha decidit posar fil a l’agulla per aturar la proliferació de falses cooperatives, especialment al sector carni català. En opinió dels responsables del sector, la fórmula que permetria evitar la distorsió que sobre els drets laborals dels treballadors tenen les falses cooperatives seria que la norma reguladora impedís que les empreses les usin per suplir les feines principals. Dit d’altra manera, només haurien de dedicar-se a tasques auxiliars, segons Pedro Izquierdo, responsable del sector carni de la Federació Agroalimentària de CCOO de Catalunya.
El sindicat va fer pública la seva intenció de pressionar davant les autoritats laborals catalanes perquè Inspecció de Treball posi en marxa programes específics per localitzar les denominades falses cooperatives i es regularitzi l’ocupació. Per aquest motiu hi ha una reunió convocada aquest dijous amb la consellera, de Treball, afers socials i famílies.
Izquierdo explica: “tot va començar fa gairebé 30 anys, especialment a la comarca d’Osona es va crear una cooperativa d’escorxadors, i era realment una cooperativa”. Les empreses la contractaven per escorxar i especejar. “Però alguna de les empreses va veure que podia utilitzar en el seu favor les condicions socials fiscals i de protecció social que tenen les cooperatives, i van decidir usar aquesta figura legal per reduir els seus costos”.
Les denominades falses cooperatives es van crear, afirma el dirigent sindical, per aprofitar els avantatges que la norma els hi dóna. La forma com actuen té alguns trets comuns. Un és que els treballadors d’aquestes societats estan donats d’alta com a autònoms. Una altra és que els directius de les entitats sempre són els mateixos, es dóna poca rotació en els càrrecs.
“El que acostuma a passar ara és que un treballador va a buscar feina a una empresa càrnia i des d’allà mateix se li indica que vagi a parlar amb la cooperativa. Es dóna d’alta com a autònom i ja pot operar”, assegura Izquierdo.
Milsa un cas sagnant
L’existència de falses cooperatives és especialment rellevant a les empreses d’Osona i en la resta de Catalunya on el sector carni té un fort pes. Així, un cas que ha denunciat diversos cops CCOO és l’escorxador d’aviram de Lleida Milsa: “allà es pot dir que entre el 60% i el 70% dels que hi treballen són falsos autònoms”.
El sindicat ha denunciat que els falsos autònoms, a més de cobrar menys, no tenen drets laborals bàsics com fer vacances o cobrar els festius si els treballen i que tot plegat les jubilacions. Això fa que cotitzin menys i que es produeixi una defraudació a la Seguretat Social.
Un mecanisme que podria frenar les pràctiques incorrectes de les empreses que contracten falsos autònoms és prohibir que les cooperatives assumissin la producció principal de les empreses on col·laboren. “Es tracta que si una empresa es dedica a especejar, no hi pugui haver una cadena amb treballadors de l’empresa i al costat una cadena amb aquests falsos autònoms”.
De fet, l’acció de denúncia i de la inspecció ja ha donat fruits. L’any passat 190 treballadors van haver de ser donats d’alta com a conseqüència de les actes aixecades pels inspeccions.