Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Centenars de milers d’estudiants i treballadors van protestar dijous als carrers de França on es van produir alguns incidents violents, contra una reforma del govern que relaxa la setmana laboral de 35 hores i modifica altres lleis al respecte. Unes 28.000 persones es van manifestar als carrers de la capital parisenca, segons dades de la policia.
Organitzacions estudiantils i set sindicats es van sumar a la convocatòria a tot el país per rebutjar la llei del govern socialista, que segons afirmen malmetrà greument els drets socials dels treballadors, conquerits després de dures lluites socials.
Treballadors i sobretot joves estudiants s’han mobilitzat contra el canvi legal que afirmen està inspirat en les reformes laborals aplicades a Espanya que han suposat, segons els sindicats espanyols un retrocés històric pel que fa als drets laborals.
“És impactant que un govern socialista introduís aquesta llei”, Explicava una jove manifestant, de 23 anys, durant una concentració pacífica al centre de París.
El govern socialista de president Hollande i les patronals diuen que les reformes que proposa l’executiu ajudaran a l’economia i reduiran la desocupació, que és de 10%, facilitant que les empreses contractin -i acomiadin més fàcilment- treballadors.
Tècnicament, la proposta manté la setmana laboral de 35 hores, tot i que permet a les empreses organitzar horaris alternatius. Entre aquestes opcions hi ha una setmana laboral de 48 hores i jornades de 12 hores. A “circumstàncies extraordinàries”, els empleats podrien treballar fins a 60 hores setmanals.
Pels carrers parisencs es podien escoltar dins la protesta persones com una jove aturada que explicava que més flexibilitat significa més treballs però té dubtava del tipus de llocs de treball dels quals parlen les autoritats per defensar la reforma.
Eric Beynel, portaveu del sindicat Solidaires, va dir que “la realitat és que ja és fàcil per a les empreses acomiadar els seus treballadors”.
Unes hores abans, algunes desenes de persones, majoritàriament encaputxades o emmascarades, van rebentar una manifestació pacífica d’estudiants a l’est de París llançant bombes de pintura a bancs i comerços. Alguns van destrossar caixers automàtics amb bats de beisbol i van protagonitzar enfrontaments amb la policia. També es van produir xocs entre petits grups de joves i la policia a les ciutats de Nantes, Rennes i Tolosa.
Catalunya Nord
A Perpinyà, la ciutat més important de la Catalunya Nord, s’ha produït una manifestació durant el matí a la qual segons fonts sindicals hi han participat unes 5.000 persones.
Les aturades també van afectar escoles, hospitals públics i cadenes informatives estatals. La vaga no es va fer notar, però, a l’aeroport Charles de Gaulle de París. Això no obstant el 20% dels vols al d’Orly van ser cancel·lats.
La ferroviària estatal SNCF ha reconegut alteracions en el trànsit de trens tant en l’àmbit nacional com regional. Les línies internacionals cap a Londres i Brussel·les no es van veure afectades.
La torre Eiffel de París va tancar durant tot el dia. L’empresa que gestiona el monument va dir en un comunicat que no tenia personal suficient per obrir la torre amb “seguretat i condicions de recepció suficients”.
En relació amb altres protestes, la del 31 de març incorpora una novetat coneguda com a ‘Nit dempeus’. És la convocatòria d’acampades i concentracions, almenys a 21 ciutats de l’estat que volen imitar l’esperit del 15-M espanyol.