La segona jornada de la vaga convocada a l’escorxador ESFOSA, de Vic, ha transcorregut en un continu estira i arronsa entre la intenció de l’empresa d’aconseguir que entressin a treballar personal contractat per assumir la feina que no realitzen els vaguistes i la protesta dels treballadors davant la planta.
El primer dia de la vaga va estar marcat per la tensió i els insults que, segons fonts laborals va proferir un dels empresaris, Josep Ramisa contra els els treballadors que volien fer vaga. A més Ramisa, que va ser condemnat per contaminar una riera amb purins procedents d’una granja seva, hauria amenaçat els vaguistes amb fotre’ls “quatre trets”. A un operari subsaharià el va tractar de “mort de gana” i els va instar a tornar a l’Àfrica. Tanmateix això, només a darrera hora de la tarda de dimarts van entrar per la porta del darrere de l’empresa alguns treballadors contractats a Empreses de Treball Temporal (ETT) i també membres de les conegudes entre els ambients sindicals d’Osona, com a falses cooperatives.
Contractar treballadors per substituir vaguistes és una pràctica il·legal, però que té una llarga tradició, especialment a la comarca, d’on sembla que deriva la paraula esquirol. Segons la Gran Enciclopèdia Catalana, un esquirol seria un treballadors que continua treballant quan els seus companys fan vaga, o un obrer que accepta reemplaçar un vaguista. Tindria a veure amb els teixidors l’Esquirol que reemplaçaren, durant la vaga del 1855, els obrers de Manlleu.
Sigui com sigui, els treballadors en vaga consideren un èxit la seva acció, que va aconseguir que el primer dia a ESFOSA només es treballés un 20% del que és una jornada normal. El segon dia el ritme, segons les mateixes fonts ha baixat fins aconseguir que pràcticament la planta hagi estat aturada.
Els empleats d’ETT decideixen no entrar
En aquesta segona jornada la direcció d’ESFOSA ha intentat que entressin l’escorxador treballadors contractats per substituir els vaguistes. Però en arribar el microbús han estat rebuts pel piquet que hi havia a la porta, sota la supervisió dels mossos d’esquadra, i després d’escoltar els treballadors, els contractats han decidit no entrar.
Com el primer dia de la vaga sí que s’havia produït la incorporació de treballadors contractats per assumir tasques dels empleats d’ESFOSA. Aquest fet ha estat denunciat pel comitè de vaga, format per afiliats al sindicat COS. No obstant això, quan dimecres s’ha presentat un inspector de treball no ha pogut constatar el fet, perquè el segon dia no han entrat els operaris contractats per substituir els vaguistes. En aquest sentit, els treballadors que seguien l’aturada cridaven l’atenció en el fet que posar en cadenes de sacrifici persones sense cap preparació podia implicar perill per a la seva integritat física.
Denuncies per amenaces i insults
Antoni Iborra, advocat que assessora a la COS a Osona ha manifestat al Diari del Treball que el sindicat presentarà denuncia contra Ramisa per impedir exercir el dret de vaga, un delicte que seria l’anvers del què s’acostuma a reclamar als sindicalistes quan es considera que no respecten el dret dels treballadors a seguir fent feina. La diferència és que si el delicte el comet un treballador pot patir fins a 6 anys de presó i si el comet un empresari només pot ser multat amb una quantitat que pot sumar 600.000 euros.
Una segona denuncia que els serveis jurídics de la COS pensen presentar té a veure amb les amenaces i insults que hauria proferit l’empresari contra els vaguistes.
Tot i les tensions, els treballadors esperen que després de les dues jornades de vaga l’empresa s’avingui a negociar les millores que reclamen. Unes millores que semblen de sentit comú, com que les hores festives siguin pagades com a tals i no que es compensin només amb hores de descans.
No hi ha comentaris
Pingback: Esfosa de Vic presenta un ERO per reduir el 30% la jornada un any a la plantilla
Pingback: Mobilització sindical davant l'assemblea convocada a Esfosa per revocar el comitè de COS