Comissions Obreres ha guanyat les eleccions sindicals a Catalunya. Ha obtingut 20.678 delegats sobre un total de 49.591 que s’han escollit. En termes percentuals representen el 42%. Tres punts per sota queda UGT de Catalunya amb un 39% i 19.292 delegats. A molta distància queda la USOC, amb un 5% i 2.63 delegats i CGT que es queda amb un 2% cosa que correspon a 1.301 delegats. Però hi ha un calaix de sastre en el qual hi ha altres sindicats i també candidatures independents, que suma 5.957 delegats i equival a un 12%, segons ha explicat la secretaria d’informació de CCOO, Dolors Llobet en roda de premsa.
Les dades esmentades corresponen al període electoral obert i dinàmic que abasta des de l’any 2012 fins al 31 de desembre de 2015. Llobet ha explicat que el període objecte d’estudi coincideix amb els moments més àlgids de la crisi econòmica. Per aquest motiu, la dirigent de CCOO troba especialment significatius els resultats.
Una de les coses que criden l’atenció és la disminució de delegats escollits en aquesta tongada. Això és fruit de la destrucció de llocs de treball i del tancament d’empreses. L’any 2011 van votar 1,32 milions de treballadores i treballadors, mentre que a finals de 2015 la xifra d’electors ha estat d’1,20 milions, amb un descens de 116.355. Si es mesura per delegats, fa quatre anys se’n van escollir 56.675 mentre que a finals de 2016 n’hi havia 7.087 menys, és a dir, 49.591.
Dolors Llobet ha posat en relleu, en roda de premsa, que els representants escollits del sindicalisme confederal (una forma d’esmentar conjuntament a CCOO i UGT), representen a Catalunya el 81% dels delegats. Aquesta xifra contrasta amb la corresponent al conjunt de l’Estat, que s’ha situat 10 punts per sota.
Els directius de CCOO valoren que des de la recuperació de la democràcia el sindicat mantingui el lideratge a Catalunya. “Fins i tot hem augmentat la diferència respecte al segon sindicat” ha dit Llobet.
Territorialment CCOO manté l’hegemonia a les comarques barcelonines, obté també el primer lloc a les de Tarragona, mentre que a Lleida i Girona el primer sindicat és la UGT.
Sectors emergents
Un aspecte sobre el qual CCOO mostra gran satisfacció és la presència del sindicat en les empreses on anteriorment no hi havia representació sindical. En aquest àmbit, titllat d’emergent per Llobet, CCOO obté el 39%, UGT el 37%, l’apartat Altres el 18% i USOC i CGT han obtingut el 3%.
Però les valoracions poden canviar si es mesuren a partir de la grandària de les empreses. Així, a les més petites, les que tenen entre 6 i 49 treballadors el primer sindicat és la UGT de Catalunya amb un 45,90%, seguida de CCOO amb un 42,9% i un 11,2% d’altres organitzacions. Però si es miren les empreses que tenen més de 50 treballadors, les tornes canvien: CCOO e el 45,7%, seguida de la UGT amb el 33,7% i d’altres amb el 20,6%.
Per la seva banda, Llobet s’ha mostrat satisfeta de què el 40,6% dels delegats siguin dones, cosa que millora en dos punts el percentatge de quatre anys enrere.
Entre les coses negatives destacades pels dirigents de CCOO hi ha les relatives a la reforma laboral, que en exigir que un candidat tingui almenys 6 mesos d’antiguitat a l’empresa, cosa que fa molt difícil que molts treballadors que entren i surten de les empreses no puguin presentar-se a les eleccions. També hi ha una altra barrera: les empreses que tenen menys de 6 treballadors no tenen delegat, i són la majoria.
1 comentari
Pingback: CCOO de Catalunya debatrà una resolució que actualitzi la posició sobre la qüestió nacional en l'11è congrés