Les treballadores i els treballadors afectats pel conveni d’Edificis i Locals de Catalunya fan dimecres, 17 de gener, una primera concentració a diferents llocs de Catalunya per desbloquejar les negociacions que mantenen amb les patronals des de fa un any. A partir del 24, si no hi ha acord, es podria convocar vaga al sector.
El conveni afecta unes 47.000 persones al Principat, especialment dones. Fonts de Comissions Obreres, que convoca junt amb UGT, les mobilitzacions han avançat a Diari del Treball que si el dia 24 no hi ha avenços significatius, es convocarà vaga al sector.
Contra el que es podria pensar, una vaga a la neteja afectaria no només els Edificis i Locals, sinó administracions, com Generalitat o Ajuntament de Barcelona, o també hospitals i aeroports, perquè aquestes institucions acostumen a tenir subrogats els serveis de neteges a empreses que es regeixen per l’esmentat conveni.
Aurora Huerga és la secretària general de la Federació de Construcció i Serveis de CCOO de Catalunya: «El que no pot ser és que faci un any que negociem i les patronals l’única cosa que han posat sobre la taula és un increment de salaris del zero per cent per al 2017, i no han dit res de la durada futura del conveni ni dels increments que aplicarien, a més, han assegurat que el que volen fer és eliminar l’antiguitat», afirma.
Per contra, els sindicats amb més presència en aquest sector plantegen un conveni que es podria firmar per quatre anys. «Tal com ha passat sempre, per al 2017 voldríem aplicar l’IPC real de l’any anterior, d’un 1,6% i per als altres, uns increments del 2,5% per al 2018 i 2019 i de l’IPC real per a l’últim exercici» diu Huerga.
La mobilització dels treballadors, i especialment les treballadores d’aquest sector es va iniciar fa unes setmanes amb assemblees on s’explica la situació. Si el 24 de gener no hi ha avenços, es farà una assemblea conjunta amb UGT de delegats i delegades i allà es decidirà la o les jornades de vaga.
Les mobilitzacions de dimecres, 18 es faran a: Barcelona, a la Plaça de Sant Jaume; a Tarragona, Plaça de la Font; a Girona, al carrer Miquel Blay, núm. 1; a Lleida, Plaça de la Paeria; a Sant Feliu de Llobregat, Plaça de la Vila i a Sabadell a la Plaça de Sant Roc.
El salari de les persones que treballen en l’àmbit de la neteja a Catalunya és de 15.400 euros anuals en 14 pagues. Per tant, just se superen els 1.000 euros.
Els interlocutors dels treballadors són dues patronals, Aspel, que representa les grans empreses i Ascen, que representa les petites i mitjanes empreses de Catalunya.