El Tribunal Suprem ha dictaminat en favor d’una denúncia interposada pels serveis jurídics de la UGT de Catalunya. L’acció es va iniciar per reclamar al Govern el pagament dels dies meritats corresponents a la paga extra de 2013, segons explica el sindicat en un comunicat. Es tracta de la primera sentència guanyada sobre la paga extra del 2013.
La sentència reconeix el dret dels 60 treballadors i les treballadores de l’empresa pública Promotora d’exportacions catalanes (Prodeca), vinculada amb el departament d’Agricultura a l’abonament de la part treballada i meritada de la paga extra de desembre, part que arriba des del mes esmentat fins a l’entrada en vigor de l’acord del govern de 26 de febrer de 2013.
Així, doncs, la plantilla de Prodeca cobrarà un total de 59 dies en aquest concepte.
Segons els serveis jurídics del sindicat, la sentència obre el camí a altres del mateix tipus sobre la paga extra de desembre de 2103 que estaven pendents de judici.
Abans el sindicat UGT havia obtingut sentències en el mateix sentit en primera instància i després a càrrec del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però la Generalitat va decidir recòrrer fins al Suprem que ha ratificat les sentències anteriors.
Aquesta primera sentència en una empresa pública –guanyada en solitari per UGT repetint l’argumentació de les sentències guanyades per a la paga extra del 2012- és un antecedent que obre la porta a què es reconegui el mateix dret a tot el personal laboral de la Generalitat, uns 10.000 treballadors i treballadores. Pel que fa a aquest col·lectiu, la UGT de Catalunya va presentar el passat mes de desembre davant del TSJC una demanda de conflicte col·lectiu per reclamar el pagament de la paga extra que la Generalitat els va manllevar el 2013.
Al novembre del 2013 ja es va guanyar la demanda de conflicte col·lectiu per la paga extraordinària de desembre de 2012 retallada al personal laboral. La Sala Social del TSJC va condemnar l’Administració a pagar la part meritada fins al 15 de juliol de 2012, ja que considerava que l’aplicació de la retallada no podia tenir efecte retroactiu.