La precarietat i la temporalitat aixequen protestes. També a la Universitat. Però ara ja no són només els directament afectats sinó tota la comunitat, que s’ha manifestat a Barcelona també contra la discriminació que pateix aquest àmbit per l’Administració central.
Més d’un centenar de delegades i delegats sindicals d’universitats i els equips directius d’aquestes institucions s’han concentrat dimecres al matí davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. El motiu és protestar, a causa del maltracte que segons els manifestants s’aplica al personal d’administració i serveis (PAS) de les universitats. Aquest col·lectiu de treballadores i treballador pateix una temporalitat que voreja en el 30%, segons CCOO, que supera de molt el 4,5% que el ministeri d’Hisenda afirma que afecta aquests treballadors.
La indignació del món universitari català té a veure amb el fet que els pressupostos generals de l’Estat permetrien rebaixar la temporalitat augmentant fins al 8% la taxa de reposició de places, és a dir, la contractació de persones per substituir les que es jubilen. Per als sindicats, i especialment per a CCOO aquesta mesura seria acceptable per tal de reequilibrar la ràtio de temporalitat. Però, vet aquí que, segons els pressupostos generals de l’Estat, el PAS universitari ha quedat expressament exclòs de la reducció de la temporalitat, al contrari del que passa amb el personal docent i el personal investigador (PDI).
Tots els sindicats presents a les universitats catalanes han emès un comunicat cridant de manera unitària a la concentració. Donen suport a aquest comunicat: CCOO, CAU, CGT, CSI-F i UGT.
Però, a més, la concentració també han acudit el vicerector de PAS de la Universitat de Barcelona (UB), Rafael Martínez; el gerent de la UB, Paco Sánchez; la gerent de la UPC, Olga Lanau; el vicerector de PAS de l’Autònoma de Barcelona (UAB), José Aguilera, i la delegada de la rectora de PAS, Isabel Aledo, entre altres.
El coordinador del secretariat interuniversitari de CC.OO. de Catalunya, César Marín, ha explicat en roda de premsa que el col·lectiu del personal d’administració i serveis és el «més precari» a la universitat, i ha demanat també que el govern espanyol autoritzi processos de selecció de personal per compensar la insuficient taxa de reposició.
Els rectors es posicionen
Per la seva banda, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Enric Fossas, ha recordat que en el marc de la CRUE ja es va demanar que la llei d’acompanyament dels pressupostos espanyols inclogués també el PAS, però que el Govern central no els ha inclòs finalment.
El màxim responsable de la UPC ha criticat que lamentat que el Govern central i la Generalitat “es tirin la pilota” en aquest assumpte, i ha demanat a les comunitats autònomes que també reclamin la inclusió del PAS en les mesures per reduir la temporalitat.