Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Seguiment total de la vaga parcial indefinida convocada per 37 tècnics de l’empresa Elecnor a Vilablareix, Gironès. Els operaris són els encarregats de realitzar el manteniment de les instal·lacions d’ADSL i de fibra òptica de Telefónica. En aquesta primera jornada han fet una aturada de quatre hores, que repetiran cada dia fins que l’empresa no tiri enrere la decisió unilateral consistent a aplicar l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors, que permet modificar de manera essencial les condicions de feina dels operaris.
A l’empresa hi ha presència de la UGT de Catalunya i també de CCOO. En aquesta situació, les fonts consultades afirmen que “anem tots a una”, perquè troben que acceptar la posició de la direcció suposaria una greu lesió als drets dels treballadors afectats.
Segons fonts dels vaguistes consultades per Diari del Treball, si no es rectifica, des de l’1 de març podrien perdre la jornada partida. Això voldria dir que perdrien mitja dieta i se’ls obligaria a deixar les furgonetes a la seu. Segons una primera valoració feta pels treballadors, les mesures esmentades suposarien la pèrdua d’entre 300 i 400 euros per persona. Per contra, els operaris reclamen que Elecnor apliqui el conveni del sector, cosa que segons la seva apreciació, l’empresa no fa.
El conflicte d’Elecnor afecta els treballadors de l’àrea d’instal·lacions, que són aproximadament el 40% dels 85 operaris que té la societat a la localitat del Gironès. La plantilla d’instal·ladors també critica que Elecnor -a qui Telefónica subcontracta- també els vol obligar a deixar les furgonetes a la seu de l’empresa. I que a aquells que fan horari especial per cobrir urgències (en concret, vuit treballadors) també se’ls volen retallar drets. Les insta·lacions cable i d’ADSL de les quals tenen cura els treballador de Vilabreix són especialment les industrials, per la qual cosa han de donar un servei que cobreixi tot l’horari laboral, perquè les companyies no podrien quedar-se sense connexió a Internet.
Greus perjudicis
Sandra Martín, secretària d’organització de FICA UGT a les comarques gironines assegura que “els treballadors han transaccionat amb alguns punts, però aquest de deixar de treballar seguit de dilluns a divendres els perjudica molt”. En aquest sentit, la reclamació de la direcció de què treballin dissabtes al matí seria un punt a negociar, però no es podria fer només a canvi de lliurar guàrdies, sinó, opinen, amb la corresponent compensació econòmica.
La vaga seguira dimarts. Com s’ha fixat seran quatre hores diàries amb durada indefinida. Per dimecres hi ha convocada una reunió de mediació que podria suposar un canvi si es flexibilitzen les posicions. En tot cas, els treballadors i els seus representants no pensen acceptar sense canvis l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors, directament vinculat amb les reformes laborals que ara podrien canviar-se, segons han manifestat diverses fonts del Govern central.