«Lo siento, nuestros riders estan ocupados en estos momentos. Todavía puedes hacer un pedido para más tarde o puedes intentarlo en unos minutos». Aquest era el missatge que rebien diumenge passat els usuaris que es connectaven amb Deliveroo per contractar una comanda de menjar.
El cert és que els riders, els repartidors, estaven ocupats circulant per diversos barris de Barcelona i fent parades en els restaurants que usualment atenen comandes del servei de restauració via internet. Perquè els repartidors feien una vaga que, segons les seves fonts va ser un èxit no només a Barcelona, sinó també a Madrid, a València i fins i tot a Saragossa on el moviment Ridersxderechos no estava implantat, però segons el seu recompte, durant les dues hores de l’aturada no van rebre cap petició per anar a fer encàrrecs.
A Barcelona, com a mostra de la incidència de la convocatòria, un observador va controlar a Ronda Universitat les entrades i sortides de repartidors durant una hora. En aquest temps van arribar 17 transportistes d’altres companyies i tan sols un de Deliveroo, al qual, l’inici de la vaga l’havia agafat a mitja comanda. Quan va fer en lliurament es va unir als seus companys i companyes, concentrats a les portes de la seu de l’empresa.
Les xarxes, camp de batalla
Els treballadors de Deliveroo comenten que sota la imatge màgica de les aplicacions informàtiques queda clar que al darrere hi ha treballadors i que sense treballadores i treballadors les empreses no funcionen. De fet, les xarxes socials van ser camp de batalla incruenta. Per una banda hi havia molts missatges e suport a la vaga en el compte de twitter de @deliveroo_es. Tanmateix la dada més reveladora ha estat la multitud de missatges de disculpes pels retards que han aparegut a les pantalles de les usuàries que s’han connectat per demanar menjar. A València fins i tot van tancar l’aplicació: L’empresa no podia entregar les comades perquè els riders estaven en vaga.
Cal recordar que l‘empresa no es va presentar a la mediació prèvia a la vaga convocada per la Generalitat. Sembla que Deliveroo no volia admetre que els transportistes són els seus treballadors i no podia reconèixer tampoc l’existència d’una vaga. No obstant això, els membres de @ridersporderechos van demostrar que els treballadors existeixen més enllà de les xarxes informàtiques, i ho van fer sorollosament al carrer.
Però, l’enfrontament es manté. Per una banda els repartidors no volen treballar sense la seguretat de tenir cap comanda i no volen acceptar tampoc la intenció de l’empresa de reduir les condicions de treball que asseguraven 20 hores de feina setmanal i dues comandes a l’hora. De fet, segons fonts del sindicat incipient, s’han començat a rebre comunicacions en què els riders reben amenaces d’acomiadament sota la fórmula de posar fi a la col·laboració si les noves condicions no s’accepten.
A Londres les treballadores de Deliveroo ja van mantenir un conflicte semblant amb l’empresa i el van guanyar. A l’Estat espanyol els empleats afirmen que contra les afirmacions mistificades de l’empresa, són treballadores i treballadors i que sense la seva col·laboració no hi ha empresa que funcioni.