Les dues patronals de la neteja de Catalunya, ASPEL I ASCEN, en un gest insòlit, han presentat una petició de conflicte col·lectiu que té com a destinataris els sindicats que formen part de la mesa negociadora (UGT i CCOO). Tot a compte del compliment o no del darrer conveni del sector, que només a Barcelona agrupa a 60.000 persones.
Fonts de la mesa negociadora del conveni han explicat que, quan els sindicats intentaven aconseguir alguna mena d’aproximació amb les patronals per fer que un grup d’empreses de neteja complís l’increment de salaris pactat i publicat per al 2015, d’un 1,8%, han rebut una comunicació de la Generalitat en què es convoca totes les parts a una reunió de conciliació fruit de la petició de conflicte col·lectiu instada per les patronals. La trobada es farà el 18 d’aquest mes.
La situació en aquest àmbit es podria definir com a kafkiana. L’any 2011 es va firmar un conveni d’àmbit català per tres anys. El 2013 es va fer una pròrroga per dos exercicis més.
En l’acord firmat per totes les parts, s’incloïa un increment salarial de l’18% per al 2015. Joana Ortega, responsable del sector de neteja d’UGT afegeix “les taules retributives estan publicades al butlletí oficial, com correspon”.
Quina seria la sorpresa dels sindicats quan a mitjans de gener es van assabentar que algunes empreses de les dues patronals es negaven a pagar l’increment. Argumentaven que l’IPC estava a -1% i que no es podia fer una puja tant forta. No totes les empreses van seguir aquesta decisió. Algunes simplement van aplicar l’acord. Entre les que es neguen a pagar l’increment hi ha firmes com Clece, FCC, Ingesan, Eulen, Samsic i Valoriza, moltes d’elles propietat de grans constructores. Al mateix temps altres empreses, de grandària més petita paguen l’estipulat.
Per intentar desbloquejar la situació s’han produït mobilitzacions en llocs com l’Hospital Trias i Pujol de Badalona on diàriament es concentren les treballadores i els treballadors de neteges de Clece a l’hora de l’entrepà reclamant que es pagui el que s’ha compromès.
Per impulsar el desbloqueig els dos sindicats amb presència a la mesa negociadora han convocat aquest divendres, 13 de març una concentració a la plaça de Sant Jaume.
Però, mentre preparaven la mobilització a les seus sindicals ha arribat la convocatòria de reunió feta des de la Generalitat en funció de la demanda de conflicte col·lectiu de les patronals. Ortega explica “en la carta ens insten a participar en una reunió paritària per renegociar allò que havíem pactat i firmat”. En aquest sentit, els assessors legals consultats pels sindicats s’estranyen de l’actuació del govern, perquè “a ningú se li pot forçar a negociar si no ho vol fer”.
Conflictes creuats
Però és que la maniobra de les patronals, acceptada des del Departament d’Empresa i Ocupació, ha topat amb una altra acció que volien fer els sindicats. Precisament presentar un conflicte col·lectiu reclamant que es complís l’acordat. Al final això ha quedat aparcat, perquè ja hi ha empreses que paguen el que diu l’acord i el conflicte col·lectiu només es podria instar a les patronals.
Ara, els sindicats, ultra debatre si es presentaran a la convocatòria oficial del 18 de març, el que estan preparant són reclamacions de quantitats dirigides a aquelles empreses que no paguen l’increment del conveni. Clar que aquest procediment potser allargarà aquesta disputa que té molt d’embolic.
A tall d’especulació, fonts jurídiques es qüestionen què passaria si finalment es canviés el conveni, a banda de posar sobre la taula un precedent. Per exemple, els treballadors de les empreses que si compleixen l’acord col·lectiu haurien de tornar els diners a les empreses?
No hi ha comentaris
Bien podian pagar ya, empresas como CLECE del señor FLORENTINO PEREZ, que rompe los precios en las contrataciones publicas, a cambio de explotar a sus trabajadores, haciendoles reducciones de jornadas, pagando horas extras a 5 euross, haciendoles realizar tareas que no son de limpieza, no facilitandoles ropa durante años en algunos casos, con supervisoras que se creen que son modelos, pero que no tienen educación ni verguenza, tratan a las personas como si fuesen animales, cuando ellas han accedido a ese puesto por…………., con jefes de servicio que tendran mucha carrera universitaria, pero que dictadores, si si dictadores, solo saben ir a sancionarnos, por ver una señora tomando un cafe, por ver a una señora cambiandose 5 minutos antes de la hora, por ver a hablando a la señora con gente de los centros donde trabajan, señores jefecillos de CLECE, la dictadura ya paso, traten con respeto a las señoras, no nos tengan acojonadas con las amenzas, y sobre todo señor FLORENTINO PEREZ, PAGUE YA LA SUBIDA
Pingback: Els treballadors de neteges d'edificis, disposats a col·lapsar els jutjats amb demandes de quantitats impagades