El col·lectiu de treballadors que realitzen el muntatge i la instal·lació dels escenaris a Fira de Barcelona, també coneguts com a riggers ha convocat vaga entre els dies 11 i 20 de juliol, coincidint amb el període de preparació de les instal·lacions per acollir les actuacions i activitats del SONAR, el festival de música electrònica més important del món, que se celebra a Barcelona, segons informa el Col·lectiu Ronda, que assumeix la defensa legal d’aquests operaris, altament especialitzats.
La paralització de les tasques de rigging impedeix el desenvolupament de qualsevol altra feina relacionada amb la creació dels espais escènics on s’haurien de desenvolupar les actuacions musicals incorporades al cartell del prestigiós festival SONAR.
Els treballadors protesten perquè Fira de Barcelona ha tret a licitació el servei de rigging sense incorporar al nou plec de condicions els requisits legals corresponents a la subrogació dels treballadors que actualment desenvolupen aquestes tasques per part de l’empresa que es faci càrrec de la contracta, posant en evident perill la continuïtat de la seva relació laboral.
En absència d’acord entre les parts, els vaguistes convocaran una roda de premsa el 10 de juliol per confirmar la paralització de les tasques de muntatge dels escenaris del Sonar i anunciar també altres mobilitzacions previstes per a les setmanes vinents.
Els riggers contractats per l’empresa UTE Rigging, actual licitadora del servei, consideren que l’actuació de Fira de Barcelona persegueix la finalitat de desprendre’s d’un grup de treballadors que fins avui són els únics dedicats a aquesta activitat que han aconseguit ‘laboralitzar’ la seva relació amb l’empresa i negociar un conveni col·lectiu, en vigor des de principis de 2018, mentre que una part significativa dels riggers a la resta de l’Estat treballen com a falsos autònoms.
2 comentaris
Tot el meu suport amb la vaga, soc un antic treballador de treballs en alçada, i per motius fisics vaig tindre que deixar aquesta feina que vaig fer mes de 20 anys. Les condicions laborals i els riscos laborals no han sigut satisfactoris en aquest sector
No son montadores de escenarios son riggers, es un término náutico. El Santa Eulalia (museo marítimo) no despliega el aparejo completo porque no hay riggers que suban a lo alto de los palos y conozcan como manejar ese tipo de aparejo. En los teatros antiguos el sistema es muy parecido al aparejo náutico y para manejarlo hay que tener unos conocimientos altamente especializados. Y desconozco como funciona el aparejo de altura en este tipo de eventos, pero es fácil imaginar que no lo hace cualquiera. El nivel de conocimientos, peligrosidad y esfuerzo físico que implica este tipo de trabajos no tiene suplente, así que sospecho que los riggers de La Fira tienen la sartén por el mango. Si la Fira no dobla rodilla le quedará un Sonar de chichinabo, quizás es lo que hace mucho tiempo tenía que haber hecho ese colectivo para reclamar un derecho laboral de sobra justificado. Todo mi apoyo.