El conflicte obert entre Fira de Barcelona i els muntadors grans escenaris aeris que organitza l’entitat, també coneguts com a riggers, entra en unafase de negociació. Els treballadors i Fira de Barcelona podrien negociar contrarellotge, les pròximes hores, una solució que no perjudiqui el festival SONAR. En aquest sentit se sap que hi ha hagut una primera trobada indirecta entre empresa i treballadors. Si hi hagués una proposta satisfactòria, els treballadors afirmen que podrien muntar el SONAR en 36 hores, atès que una part dels treballs ja estan fets, segons han indicat en roda de premsa, representants dels muntadors.
SONAR i Cultura aposten per l’entesa
Tot i que els protagonistes directes no diuen res, la negociació sembla cada cop més factible. En aquest sentit, l’organització del SONAR es va mostrar esperançada en el sentit que els contactes entre Fira de Barcelona i els muntadors donin un resultat positiu.
Sense ser tan explícit, el departament de Cultura de la Generalitat, ha emès un comunicat en el qual ha manifestat la seva esperança en el sentit que el conflicte arribarà a bon port i remarca la importància del festival SONAR.
L’admissió a tràmit per part d’un jutge de la denúncia per presumpte ‘esquirolatge’ de la Fira de Barcelona respecte als muntadors d’estructures aèries ha estat clau per desbloquejar el conflicte entre l’entitat firal i els riggers.
El magistrat del jutjat número 27 de Barcelona podria dictar, si no hi ha un acord entre les parts, mesures cautelars en poques hores. En aquest sentit, hi ha una reunió convocada pel magistrat dimarts a primera hora. A la trobada hi hauran d’assistir la Fira de Barcelona, els riggers i el Col·lectiu Ronda, que duu la defensa jurídica d’aquests operaris. Una suspensió del festival suposaria una xifra de pèrdues difícils de calcular i, al mateix temps, un possible seguit de denúncies per danys i perjudicis contra l’entitat de dret públic de Barcelona.
Fonts dels riggers afirmen que encara que el jutge dictés mesures cautelars en favor seu, tenen interès que el SONAR se celebri i faran els esforços necessaris perquè això sigui una realitat.
Com ha informat repetidament Diari del Treball, el conflicte té a veure amb la política d’externalitzacions que darrerament s’ha convertit en protagonista de moltes activitats econòmiques en les quals hi ha involucrat un organisme públic.
Defensa de les condicions laborals
La Unió Temporal d’Empreses (UTE) Rigging té la concessió per a muntar les grans estructures aèries de les fires i certàmens que organitza Fira de Barcelona. Els treballadors de l’empresa fa temps que gaudeixen d’unes condicions laborals desconegudes al sector, amb la plena incorporació legal i amb una situació laboral satisfactòria. Però la concessió està a punt de ser renovada i en el plec de condicions Fira de Barcelona no ha inclòs ni la subrogació dels treballadors a l’empresa que s’adjudiqui l’encàrrec ni el manteniment de les seves condicions laborals. L’exigència que Fira inclogui aquests punts i la negativa a acceptar-ho per part de l’ens públic han desencadenat la vaga.
L’11 de juliol passat els treballadors van començar l’aturada i just llavors es va saber que Fira de Barcelona havia contractat diverses empreses de Portugal, però també de d’altres indrets, per muntar les estructures aèries del SONAR. Això ho justificava amb un punt del contracte segons el qual Fira podria encarregar els treballs a altres societats si l’adjudicatària no podia assumir la feina. Contra això els defensors dels treballadors, el Col·lectiu Ronda, va argumentar que la relació entre Fira i la UTE és de dependència econòmica i, per tant, l’entitat pública actuava com l’empresa real i la seva acció xocava directament amb el respecte al dret constitucional de vaga.