El col·lectiu sindical de treballadors del servei d’acomodació de l’Auditori han denunciat un cas de discriminació laboral que afecta un company seu. L’afectat que és a més músic, va ser contactat per participar en un projecte inclòs en el cicle l’Auditori Educa. En concret per a l’obra Històries elèctriques, que es desenvolupa en el marc del departament educatiu de L’Auditori, L’Auditori Educa, que va contractar dos directors externs per crear l’espectacle i va seleccionar-ne l’equip. Però, un temps després de conèixer-se l’esmentada col·laboració, el codirector del projecte va comunicar al music que l’Auditori vetava la participació del músic i alhora acomodador.
La decisió que va ser comunicada al músic, que al mateix temps és cap d’acomodació de l’Auditori, s’interpreta per part dels treballadors del col·lectiu que l’estiu de 2015 van fer vaga per aconseguir millores en la seva feina com una represàlia contra el seu company, ja que aquest operari va participar activament en les mobilitzacions realitzades que van suposar una vaga de 63 dies en l’Auditori.
“La mesura en forma de represàlia per haver fet vaga s’ha traduït en l’exclusió d’A.C. i en la seva posterior substitució per un altre músic, el qual actuarà en el seu lloc en l’espectacle que s’estrena el proper 12 de març, del qual hi ha previstes 10 actuacions només durant aquesta temporada”, asseguren els seus companys.
Segons expliquen els companys d’AC, el codirector del projecte en el qual havia de treballar A.C. li va comunicar el veto de l’Auditori en un correu electrònic el en qual explicava que se l’havia inclòs en una mena de llista negra causada per la seva activitat reivindicativa.
Curiosament el veto denunciat a AC es limita a la seva activitat artística, perquè continua treballant per l’Auditori com a cap d’acomodació de la institució cultural.
La vaga dels acomodadors de l’Auditori va tenir l’any passat una gran repercussió entre els àmbits culturals de Barcelona. Els acomodadors van fer vaga durant 63 dies entre el 30 d’abril i l’1 de juliol de 2015. A més, en el moviment es van afegir els acomodadors del Gran Teatre del Liceu. En aquest cas aquest grup es va sumar a la protesta el 4 de juny. Els dos grups de treballadors van denunciar la subcontractació que es donava en els prestigiosos establiments culturals. Això, explicaven, degradava de manera continuada les seves condicions laborals.
A la fi, les vagues es van aturar per l’acord signat entre les parts, que va arribar després que es demostrés que L’Auditori havia substituït il·legalment els vaguistes durant 43 dies. En el conflicte es van produir moments tensos, com la càrrega policial contra els acomodadors mentre explicaven als assistents a la sala d’espectacles els motius de la seva vaga., A la fi el pacte va millorar-ne les condicions, si bé no va aconseguir el seu objectiu final, que era la contractació directa dels acomodadors per part de les dues institucions, tal com aquests reclamaven.
Els treballadors que van dur la llarga vaga a l’Auditori recorden ara, a conseqüència del cas de represàlia sindical , que just després d’aconseguir l’acord que donava fi a l’aturada els acomodadors van demanar el cessament del director i del gerent de la institució cultural, precisament per la seva gestió durant el conflicte. En aquest sentit consideren l’alcaldessa de Barcelona responsable última de mantenir els esmentats dirigents en els seus càrrecs, “malgrat que s’ha vist que són capaços de vulnerar el dret de vaga, com va passar l’any passat i practicar la censura professional, afirmen els empleats a qui assessora el sindicat SUT.
D’altra banda, AC ha presentat denuncia contra l’auditori a tall personal.