La vaga dels treballadors de Concentra, Servicios y Mantenimiento, S.A, que afecta el manteniment elèctric de les instal·lacions de RTVE a Sant Cugat ha pres un gir inesperat. La Corporació RTVE ha contractat els serveis de Fomento de Construcciones y Contratas, l’empresa de les germanes Koplowitz i del milionari mexicà, Carlos Slim, per assumir les tasques que no fan els vaguistes, segons informa CCOO.
La mesura és considerada per CCOO com esquirolatge, és a dir, la substitució de treballadors que exerceixen el dret constitucional a la vaga per altres treballadors.”És la mesura més gran adoptada per la corporació de RTVE contra el dret de vaga”, assegura el sindicat. En aquest sentit Comissions retreu a la corporació pública que, en lloc de fer de mitjancera en el conflicte, hagi recorregut a la “il·legalitat de contractar una altra empresa”. En aquest sentit, el sindicat anuncia que interposarà denúncia contra aquesta pràctica.
Tot i que el conflicte no afecta directament RTVE, la direcció d’aquest ens públic ha adoptat des del principi una actitud que CCOO veu com a bel·ligerant i contrària als treballadors de la firma subcontractada.
Els treballadors de Concentra van declarar vaga indefinida per l’incompliment del conveni col·lectiu i i la no aplicació de la Llei de Prevenció dels Riscos Laborals. Entre altres qüestions, als treballadors no els respectaven el descans de 12 hores entre jornades, no els abonaven les hores extres, no els han actualitzat les taules salarials, no els han donat els equips de protecció individual, no els proporcionaven material, el seu treball ho han de fer en parelles per evitar els riscos elèctrics però a ells els feien anar sols, diu CCOO.
De fet a l’inici de la protesta la direcció de RTVE a Sant Cugat no va deixar entrar a l’edifici al comitè de vaga, i, curiosament tampoc va permetre que un treballador de Concentra, adscrit a l’àmbit de jardineria, que pretenia treballar, tampoc comencés la seva jornada. Tot plegat va ser denunciat a la Inspecció de Treball, tant pels treballadors de Concentra com per CCOO de RTVE.
És legal substituir una empresa afectada per una vaga?
El plantejament del conflicte té similituds amb un cas que va arribar fins al Suprem i que ocasionar una sentència que, en diversos sectors sindicals es va interpretar com un atac directe al precepte constitucional que garanteix el dret de vaga.
El cas que va desembocar en la sentència afectava l’empresa catalana Altrad, dedicada al muntatge, desmuntatge i lloguer de bastides i construcció. Davant un anunci de reestructuració, la plantilla va organitzar una vaga durant la qual els clients d’aquesta empresa van contractar a altres societats per complir amb els serveis per als quals normalment comptaven amb Altrad.